« Film
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Novo u zagrebačkim kinima - 04. ožujka 2010.

Filmski ožujak i više je nego bogat novitetima; saznajte u kojim to filmova možete uživati od ovoga tjedna

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb DOX

,

Cinestar

,

Movieplex

,

Centar Kaptol

,

novo kina

Prije klasičnih filmskih preporuka, podsjećamo vas da još uvijek traje najveći međunarodni festival dokumentarnoga filma u regiji - ZagrebDox - koji se održava od 28. veljače do 7. ožujka i na kojem se predstavlja više od 140 dokumentaraca iz cijeloga svijeta. Inače, za svoje je šesto izdanjefestival je "iskoračio" s dosadašnje lokacije u Studentskome centru na novu - u Movieplex u centru Kaptol.

Tijekom osam festivalskih dana u pet dvorana svakodnevno će biti 25 projekcija, a ovogodišnji ZagrebDox donosi još jednu novost - novi službeni program "Stanje stvari / Dox Događanja" u sklopu kojega će biti premijerno prikazani naslovi autora iz Hrvatske i regije

A sad noviteti. Prvi među njima je domaći uradak "Na putu". Luna (Zrinka Cvitešić) je stjuardesa i živi u sretnoj vezi, punoj ljubavi, s Amarom (Leon Lučev) koji radi kao kontrolor leta na sarajevskom aerodromu. Željeli bi imati dijete, ali ga ne mogu začeti zbog Amarovog zdravstvenog problema. Pored toga, Amar ima problem i sa pićem, a kad ga na poslu u jednom trenutku zateknu da pije - dobiva suspenziju. Uskoro, sasvim slučajno, susreće Bahriju (Ermin Bravo) starog prijatelja koji je u međuvremenu postao pravi vjernik. Mada se u početku opire Bahrijinim duhovnim savjetima, Amar doživljava duboku promjenu, a uskoro Luna postaje puna sumnji i rezervi prema njegovom novom načinu života i odustaje od tretmana umjetne oplodnje. Međutim, na njeno ogromno iznenađenje, saznaje da je trudna.

Po riječima redateljice i scenaristice filma Jasmile Žbanić, to nije politička priča o selefijama, jer je kao autoricu i umjetnicu ponajviše zanima ženski lik i pitanje materinstva. Svjetsku premijeru film je imao 18. veljače na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, kada ga je pratilo više od tisuću gledatelja, a filmska kritika mu je davala odlične ocjene. Posebno je bila pohvaljena gluma dvoje glavnih likova. Na temelju te uloge Zrinka Cvitešić je uvrštena u program "Shooting stars 2010" Berlinalea, a nagrađena je kao jedna među deset najboljih europskih glumačkih talenata. U filmu glume još Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Marija Kohn, Nina Violić, Sebastian Cavazza, Jasna Ornela Bery, Izudin Bajrović, Jasna Žalica, Luna Mijović. Film pogledajte u Cinestaru od četvrtka, 04. ožujka.

Priča o prvaku

Film „The Blind Side" priča je o Michaelu Oheru, Afro-Amerikancu i beskućniku, podrijetlom iz razorene obitelji kojeg udomljuje bjelačka obitelj Tuohy kako bi mu pomogla da ispuni svoj puni potencijal. U isto vrijeme, njegova prisutnost u njihovim životima navest će ih na mnoga samo-otkrića u vlastitim životima. Živeći u novom okolišu, mladi tinejdžer morat će se suočiti s potpuno drugačijim životnim izazovima.

Film je inače nominiran za Oscara upravo u kategoriji za najbolji film, a Sandra Bullock koja tumači jednu od glavnih uloga također bi mogla dobiti zlatni kipić za svoju izvedbu -i to onaj za najbolju glavnu glumicu. Osim toga, Zlatni globus za ovu posljednju kategoriju već je uručen, a to dovoljno govori o mišljenju kritičara. Film pogledajte u Cinestaru od četvrtka, 04. ožujka.

Bijela vrpca

Ova crno-bijela triler/drama o dječjem je zboru u selu Eichwald na sjeveru Njemačke u vrijeme prije Prvog svjetskog rata. U poljoprivrednoj zajednici u kojoj pola stanovništva radi za Baruna, velik utjecaj, posebice na djecu, ima strogi protestantski pastor. U selu se počnu događati neobične nesreće koje postupno poprimaju oblik kaznenog rituala. Postavljen je konop kojim je oboren doktorov konj, zapaljen je štagalj, dvoje djece je oteto i mučeno. Učitelj koji vodi zbor promatra što se događa, istražuje i malo po malo otkriva nevjerojatnu istinu.

Film se okitio nagradama i projekcijama na festivalima: Zlatna palma, nagrada FIPRESCI - 2009 Cannes Film Festival; Najbolji film, najbolji redatelj, najbolji scenarij - European Film Awards. Pogledati ga možete u Movieplexu od 08. ožujka.

Depp kao Ludi Klobučar u 3D-u

Iz radionice snova vizionarskog redatelja Tim Burtona dolazi epska 3D fantastična avantura Alisa u Zemlji Čudesa, čarobna i maštovita adaptacija jedne od najomiljenijih priča svih vremena. Johnny Depp predvodi vrhunsku glumačku postavu kao Ludi Klobučar i Mia Wasikowska kao devetnaestogodišnja Alisa, koja se vraća u ekscentrični svijet koji je prvi put posjetila kao djevojčica, gdje je čekaju prijatelji iz djetinjstva: Bijeli Zec, Tweedledee i Tweedledum, Puh, osebujna gusjenica, Češirska mačka, te naravno, Ludi Klobučar. Alisa kreće na fantastično putovanje kako bi otkrila svoju pravu sudbinu i zaustavila teror Crvene Kraljice.

Tim Burton i Johhny Depp po sedmiput zajedno; fantastična su kombinacija. I prije svega dobitna. Kritičari doslovno nemaju negativnih argumenata, ali ipak najvažnije su reakcije publike. Vi pak možete svoje mišljene steći nakon što pogledate film u Cinestaru od 04. ožujka, odnosno Movieplexu od 07. ožujka.

Još uvijek stignete pogledati filmove "Špijun iz susjedstva" - Bivši agent CIA-e Bob Ho prihvaća se svojeg najtežeg zadatka u dugoj uspješnoj karijeri: čuvanju troje izrazito nestašne djece svoje djevojke. Nakon što jedno od njih slučajno downloadira tajnu formulu za koju nitko ne smije znati, Bobov dugogodišnji neprijatelj - ruski terorist - odlučit će posjetiti njega i njegovu novu obitelj.

''Na rubu tame" emocionalno nabijen triler čija je radnja sjecište politike i velikog biznisa. Thomas Craven (Mel Gibson) veteran je Odjela za umorstva bostonske policije i samohrani otac. Kada njegovu jedinicu, 24-godišnju Emmu (Bojana Novakovic), ubiju na stubištu njegova doma, svi pomisle da je meta bio on. No on uskoro posumnja na nešto drugo i odluči istražiti tajni život svoje kćeri i njezino ubojstvo.

Filmska ekipa koja stoji iza jedne od najuspješnijih filmskih franšiza u povijesti - Gospodar prstenova - ponovno se okupila kako bi snimila novo remek-djelo: fantastičnu dramu „Ljupke kosti". Redatelj Peter Jackson je uz pomoć stalnih suradnica scenaristica Fran Walsh i Philippe Boyens (svo troje radili su i na hitu „King Kong") filmski prilagodio svjetski istoimeni bestseller Alice Sebold o 14-godišnjoj djevojčici iz predgrađa Pennsylvanije, Susie Salmon koja je brutalno ubijena. Ona nas uz pomoć naracije vodi kroz priču o životima ljudi koji su je okruživali prije i nakon njezinog brutalnog ubojstva, dok se svi zajednički trude pronaći njezino tijelo i ubojicu.

03.03.2010. 19:39:00
Novi komentar
nužno
nužno