« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
poziv na solidarnost

Novinari Večernjaka spremni krenuti u štrajk

Upitno je hoće li se dnevne novine tiskati 30. listopada koji je najavljen kao početak štrajka

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Večernji list štrajk

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Večernjem listu organizirat će 30. listopada štrajk ne odustane li do tada poslodavac od otkaza petorici zaposlenika i gašenja fotografske rubrike, rečeno je danas na konferenciji za novinare SNH-a i Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Zaposlenici ne znaju hoće li list izlaziti krenu li u štrajk, no ako bude tiskan, javnosti će dati do znanja da je napravljen na silu i da to nije onaj Večernji list koji oni rade, rekla je predsjednica Radničkog vijeća tog dnevnika Mladenka Šarić.

Sindikalna podružnica upozorila je da pomoćnici glavnog urednika protuzakonito anketiraju zaposlenike hoće li štrajkati.

Sve ostale zaposlene u novinarstvu pozvali su na štrajk solidarnosti jer, smatraju, "Večernjak je početak" i stanje u drugim medijima može eskalirati.

Zbivanja u Večernjem listu preslika su stanja medija u Hrvatskoj u kojoj postoje slobodni mediji i neslobodni novinari, ustvrdila je predsjednica SNH Gabrijela Galić.

Sve veće redakcije pokušavaju izbjeći primjenu kolektivnih ugovora, a poslodavac se u Večernjem listu sjetio vrlo zgodnog principa izdvajanja zaposlenih u nova poduzeća kako se na njih ne bi primjenjivale odredbe kolektivnog ugovora i kako bi se te zaposlenike moglo ušutkati po potrebi, kazala je Galić.

Mladenka Šarić ustvrdila je da je tiraža lista u posljednjih osam godina od dolaska austrijske Styrie pala sa 160.000 na 80.000, što, smatra nije posljedica lošeg rada novinara nego loših projekata i poslovnih odluka.

Večernjak godinama ima poteškoća, a otkaz trojici fotoreportera i dvjema zaposlenicama u marketingu je kap koja je prelila čašu, kazao je glavni povjerenik podružnice SNH Anton Filić. "Ako se počnu dijeliti otkazi u Večernjaku bojim se da će pola novinara ostati bez posla", rekao je.

HND podupire kolege u Večernjaku, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka koji smatra bitnim što su se zaposleni ujedinili oko istog cilja kako bi prevladali situaciju, odnosno očekivane nove restrikcije, kaos i otkaze bez pravog razloga.

Vezano uz istup ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića, koji je zamjerio voditelju HTV-ove emisije "Nedjeljom u dva" Aleksandru Stankoviću zbog pitanja koja je postavljao Željku Kerumu, Duka je rekao da bi Sutliću bilo bolje da ode na krstarenje na svoj skupoj jahti koju je nedavno kupio.

"To je nešto neviđeno da ravnatelj svom uredniku zamjera što je postavljao sasvim normalna pitanja. Znači ne bi ga smjeli provocirati da on sam sebe prikaže kao rasistu", ustvrdio je Duka. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 14:41:40
Novi komentar
nužno
nužno