« Zagreb
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
DOĐITE!

Novi tečaj oslobađanja straha od letenja na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb

Ovaj tečaj, jedini u cijeloj regiji, već se šestu godinu uspješno održava u Zagrebu u suradnji Međunarodne zračne luke Zagreb i Edge Groupe, a novi je zakazan za 9. travnja

Riješite se straha od letenja
Riješite se straha od letenja (Arhiva)
Više o

strah od letenja

,

tečaj

,

fobije

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija. Procjenjuje se kako izraziti strah od letenja osjeća čak 64 posto žena i 36 posto muškaraca, no posljednjih godina aviofobija sve se uspješnije „liječi" pomno osmišljenim tečajevima na kojima predaju psiholozi, piloti i drugo kabinsko osoblje te vrlo često i meteorolozi, a o njegovoj uspješnosti govori podatak kako se čak 96 posto polaznika zauvijek oslobodi straha od letenja. Takav tečaj, jedini u cijeloj regiji, već se šestu godinu uspješno održava u Zagrebu u suradnji Međunarodne zračne luke Zagreb i Edge Groupe, a novi je zakazan za 9. travnja.

- Tečaj je baziran na predavanjima vrhunskih stručnjaka iz područja zrakoplovstva i psihologinje te meteorologa. Cijeli je tim prošao posebnu obuku u Londonu, a posljednjih godina otkako smo započeli s tečajem dodatno se usavršavaju u radu s ljudima. Naime, način na koji se manifestira strah od letenja je individualan, najčešće to može biti ubrzano lupanje srca, crvenjenje, pretjerano znojenje, drhtanje, osjećaj unutarnje napetosti, bolesti i slabosti, ali i nemira te plašljivosti, stoga svatko u timu jednostavno mora znati kako pojedinca opustiti i potaknuti da se oslobodi straha i konačno poleti - pojašnjava Matej Emer, voditelj produkcije tečaja.

Kako dodaje, fobije se općenito smatraju naučenim strahovima, odnosno riječ je o strahovima koji se opažaju kod drugih, stoga treba raditi na njihovoj eliminaciji kroz edukaciju i tehnike opuštanja, dok lijekove za smirenje treba u potpunosti izbaciti.

- Lijekovi koji navodno pomažu kod rješavanja straha od letenja nisu dugoročno rješenje jer ne rješavaju problem, već ga odlažu i stvaraju ovisnost, a već sljedeći let za putnike koji osjećaju strah bit će jednako zastrašujući - pojašnjava Emer.

Tečaj oslobađanja straha od letenja sastoji se od teoretskog te praktičnog dijela koji obuhvaća i let zrakoplovom Fokker 100, tijekom kojeg će kabinsko osoblje polaznicima doslovno objasniti svakim šum koji se čuje u zrakoplovu od početka, samog leta do slijetanja. Ta metoda ima za zadatak u potpunosti racionalizirati strah kod pojedinca, a na koncu ga i eliminirati. No, prije toga prethodit će cjelodnevno predavanje, s pauzama za kavu i ručak, tijekom kojeg će se polaznici upoznati sa svakim segmentom letenja i sigurnosti zrakoplova kroz predavanje dugogodišnjih pilota, te naučiti različite tehnike opuštanja.

- Tek kada se strah raščlani do zadnjih detalja ''na zemlji'', naučeno će se primijeniti u organiziranom letu zrakoplovom uz potporu stručnog tima i stručnog komentatora koji će detaljno objasniti svaku aktivnost. Nakon leta, polaznici će imati mogućnost postaviti dodatna pitanja timu i tako se zauvijek riješiti straha koji im je u mnogočemu smanjivao kvalitetu života. Sljedeći tečaj održat će se 9. travnja u Hrvatskoj zračnoj luci Zagreb, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na stranici www.strahodletenja.com.

11.03.2016. 09:36:00
Novi komentar
nužno
nužno