objavljeno 11.03.2016. 09:36:00
DOĐITE!

Novi tečaj oslobađanja straha od letenja na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb

Ovaj tečaj, jedini u cijeloj regiji, već se šestu godinu uspješno održava u Zagrebu u suradnji Međunarodne zračne luke Zagreb i Edge Groupe, a novi je zakazan za 9. travnja

Riješite se straha od letenja
Riješite se straha od letenja (Arhiva)

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija. Procjenjuje se kako izraziti strah od letenja osjeća čak 64 posto žena i 36 posto muškaraca, no posljednjih godina aviofobija sve se uspješnije „liječi" pomno osmišljenim tečajevima na kojima predaju psiholozi, piloti i drugo kabinsko osoblje te vrlo često i meteorolozi, a o njegovoj uspješnosti govori podatak kako se čak 96 posto polaznika zauvijek oslobodi straha od letenja. Takav tečaj, jedini u cijeloj regiji, već se šestu godinu uspješno održava u Zagrebu u suradnji Međunarodne zračne luke Zagreb i Edge Groupe, a novi je zakazan za 9. travnja.

- Tečaj je baziran na predavanjima vrhunskih stručnjaka iz područja zrakoplovstva i psihologinje te meteorologa. Cijeli je tim prošao posebnu obuku u Londonu, a posljednjih godina otkako smo započeli s tečajem dodatno se usavršavaju u radu s ljudima. Naime, način na koji se manifestira strah od letenja je individualan, najčešće to može biti ubrzano lupanje srca, crvenjenje, pretjerano znojenje, drhtanje, osjećaj unutarnje napetosti, bolesti i slabosti, ali i nemira te plašljivosti, stoga svatko u timu jednostavno mora znati kako pojedinca opustiti i potaknuti da se oslobodi straha i konačno poleti - pojašnjava Matej Emer, voditelj produkcije tečaja.

Kako dodaje, fobije se općenito smatraju naučenim strahovima, odnosno riječ je o strahovima koji se opažaju kod drugih, stoga treba raditi na njihovoj eliminaciji kroz edukaciju i tehnike opuštanja, dok lijekove za smirenje treba u potpunosti izbaciti.

- Lijekovi koji navodno pomažu kod rješavanja straha od letenja nisu dugoročno rješenje jer ne rješavaju problem, već ga odlažu i stvaraju ovisnost, a već sljedeći let za putnike koji osjećaju strah bit će jednako zastrašujući - pojašnjava Emer.

Tečaj oslobađanja straha od letenja sastoji se od teoretskog te praktičnog dijela koji obuhvaća i let zrakoplovom Fokker 100, tijekom kojeg će kabinsko osoblje polaznicima doslovno objasniti svakim šum koji se čuje u zrakoplovu od početka, samog leta do slijetanja. Ta metoda ima za zadatak u potpunosti racionalizirati strah kod pojedinca, a na koncu ga i eliminirati. No, prije toga prethodit će cjelodnevno predavanje, s pauzama za kavu i ručak, tijekom kojeg će se polaznici upoznati sa svakim segmentom letenja i sigurnosti zrakoplova kroz predavanje dugogodišnjih pilota, te naučiti različite tehnike opuštanja.

- Tek kada se strah raščlani do zadnjih detalja ''na zemlji'', naučeno će se primijeniti u organiziranom letu zrakoplovom uz potporu stručnog tima i stručnog komentatora koji će detaljno objasniti svaku aktivnost. Nakon leta, polaznici će imati mogućnost postaviti dodatna pitanja timu i tako se zauvijek riješiti straha koji im je u mnogočemu smanjivao kvalitetu života. Sljedeći tečaj održat će se 9. travnja u Hrvatskoj zračnoj luci Zagreb, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na stranici www.strahodletenja.com.

11.03.2016. 09:36:00
http://m.metro-portal.hr/novi-tecaj-oslobadjanja-straha-od-letenja-na-medjunarodnoj-zracnoj-luci-zagreb/96929/