« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
IZLOŽBE

Novi slikarski opus Stjepana Katića

O motivima Stjepana Katića valja napomenuti kako su njegovi akrili obilježeni posebnom atmosferom koja natkriljuje cvjetove, atmosferom odmjerene i profinjene simbolike

Stjepan Katić
Stjepan Katić (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Stjepan Katić

U prigodi predstavljanja likovne monografije o opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika slikara Stjepana Katića, Hrvatski suvenir, autorice Sendi Katić u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu otvorena je i prigodna izložba njegovih novih slika.

Slikar Stjepan Katić, samozatajni stvaralac, zaljubljenik u umjetnost, u slikarstvo, predstavlja se s novim ciklusom akrila na platnu i pločama različitih formata( 80 x 80,100 x 70 i 125 x 60 cm). Ciklus je nastao tijekom prošle godine u slikarevom ljetnom atelijeru u Ninu, u kasno ljeto.

Motivi su najčešće pejsaži, ružini grmovi te više ninskih motiva s brodicama.

Stjepan Katić za ovu prigodu govori :"To su gusti namazi akrila, više kolora nego do sada, otvorenije nego prije, više slobode pri radu, naravno i zadovoljstva, a radio sam onako baš kako osobno želim i osjećam..."

O motivima Stjepana Katića valja napomenuti kako su njegovi akrili obilježeni posebnom atmosferom koja natkriljuje cvjetove, atmosferom odmjerene i profinjene simbolike, izrazitim vitalitetom pa i prikrivenom tajanstvenošću.

Mnošto crvenkastih, bijelih cvjetova poput usplahirenog roja leptira, leprša tiho, gotovo nečujno sredinom dana, čuje se nježna glazba lepeta njihovih krila. To je priča o fragilnom svijetu cvijeta i leptira, zapis o ljepoti kratkoga trajanja.

S druge strane, slikar tretira temu krajobraza, pomalo se primičući apstrakciji, u prvi plan stavljajući stanoviti nemir, priroda diše. Snažnim potezima slikarima kreira svijet koji se mijenja ili se već promijenio a da mi nismo toga svjesni. To je volumen vibrantnih događaja,promjenljiv i nestalan.

Katić predstavlja snažan slikarski ciklus, iznimnog kolorizma,odlučnih gesti s motivima koji ga okružuju, kontinent i more, istražujući njihove nepotrošive mogućnosti, stvarajući zaokruženi autorski opus.

Piše: Miroslav Pelikan
27.02.2022. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno