« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
IZLOŽBE

Mia Maraković - Umjetničke knjige u Galeriji Zilik

Ponovnim recikliranjem/upotrebom odbačenim materijalima se daje novi smisao a ujedno se i kritizira društvo masovne kulture, interes za masovne medije i potrošačko društvo

Mia Maraković u Galeriji Zilik
Mia Maraković u Galeriji Zilik (Arhiva)
Više o

Mia Maraković

,

Umjetničke knjige

,

Galerija Zilik

Je li itko ikad stao u Karlovcu? Pa, eto, mi očito jesmo i to jučer, prigodom otvaranje nove izložbe u Galeriji Zilik - sjajna izložba Umjetničkih knjiga koje čudesno radi Mia Maraković.

Umjetničke knjige nešto su između instalacije/izložbe/serije koje recikliranjem i ponovnom upotrebom materijala koji su odbačeni i postali nepotrebni postaju nešto sasvim drugačije na novi način... kad ih Mia propusti kroz ruke.

Umjetničke knjige nastale su od odbačenih knjiga, kalendara i časopisa koje su ljudi nekada upotrebljavali i kroz koje su pratili tadašnje trendove i informacije.

Mia Marakoviće je od prikupljenog materijala stvorila novo djelo - umjetničke knjige - dajući mu svoju interpretaciju kroz nove tekstove ukomponirane na instalaciji.

Ponovnim recikliranjem/upotrebom odbačenim materijalima se daje novi smisao a ujedno se i kritizira društvo masovne kulture, interes za masovne medije i potrošačko društvo.

Transformiranjem postojećih materijala kroz višegodišnji proces stvaranja i varijacija u atipičnom postavu publici se predstavlja prostorna instalacija koja zahtjeva izravan taktilni i vizualni doživljaj.

Tekstovi su prepisani iz dnevnika na računalo te printani na običnom papiru čime se isključuje likovna strana dnevnika, ali se publici daje mogućnost vlastite analize, promišljanja i kritike samog djela kako bi promislila o nastanku i cilju instalacije.

Reći da ima uzore je normalno, no kako su sjajno smišljeni i odabrani (ali baš svi) dijelovi ovih "knjiga" može se mirno reći da radi nešto novo i samo svoje - što je vjerojatno najveći komplimen samoj autorici.

Sve u svemu, dobro je vidjeti što sve ima u Karlovcu... odvezite se ako ste iz ZG ili nekog drugog grada, nećete požaliti.

27.02.2022. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno