« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
u tridesetima otkrivati sebe

Novi roman o ženama

Predstavljen novi roman Jagode Marinić

Fotografija vijesti
Više o

Jagoda Marinić

,

Bezimena

,

ženski roman

Roman mlade njemačke književnice hrvatskoga podrijetla Jagode Marinić "Die Namenlose" (Bezimena) predstavljen je danas u organizaciji Matice hrvatskih iseljenika na Interliberu.

Govoreći o romanu, germanist i književni kritičar Boris Perić ocijenio je kako roman, unatoč na prvi pogled jednostavnoj priči o ljubavi, nosi svojevrsnu neizrecivost.

"Slutnja neizrecivog, odnosno mističnog kod Jagode Marinić nije upisana izravno u tekst", rekao je, napominjući kako se ona pokazuje u podvojenosti pripovjedačkoga "ja". Dodao je također kako taj rasap seže uz dnevno i noćno "ja" anonimne pripovjedačice, emotivno osakaćene žene tridesetih godina.

Kako je podsjetio, ona iz provincije bježi u Berlin pred asocijalnim roditeljima te se zapošljava u knjižnici, gdje gaji odbojnost prema svemu što je okružuje.

Jagoda Marinić kaže da je svoj put pronašla bez korijena. "Ja jesam Hrvatica i Njemica, ali u jednoj i drugoj kulturi postoje stvari koje volim i ne volim", rekla je, dodajući kako se danas osjeća kao Europljanka.

Napomenula je kako je "Bezimena" zapravo mlada žena pobjegla iz Domovinskog rata u Njemačku, a kroz njezinu podvojenost, dodala je, prati priču o njezinoj traumatiziranosti.

Voditeljica Odjela za nakladništvo Vesna Kukavica podsjetila je da je Matica hrvatskih iseljenika zadnje četiri godine prekinula tradiciju promoviranja pisaca iz iseljeništva koji pišu hrvatskim jezikom i, kako je rekla, samo se bave hrvatskim temama. Roman "Die Namenlose" objavljen je 2007. u nakladi muenchenskih nakladnika "Nagel&Kimche/Hanser Verelag".

Jagoda Marinić rodila se 1977. u Njemačkoj. Radi kao dramaturginja, a njemačka je kritika svrstava u iznimno perspektivne autore njemačkoga govornog područja. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 09:55:00
Novi komentar
nužno
nužno