« Film
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
FILMOVI

Novi program Kino mreže 'Kratki umjesto reklama'

Hrvatska mreža neovisnih prikazivača u 24 nezavisna kina diljem Hrvatske u prosincu uvodi novi program, 'Kratki umjesto reklama', u sklopu kojega će se prije dugometražnih filmova prikazivati nagrađeni kratki filmovi.

Kino Mreža
Kino Mreža (Arhiva)
Više o

Kino mreža

,

kratki filmovi

Program provodi Kino mreža u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, a njegov se naziv referira na prikazivanje reklama u multipleksima, koje ponekad traju i po 15 minuta, a umjesto kojih će nezavisna kina prikazivati domaće kratke filmove.

Tajnica Kino mreže Koviljka Lazar nada se da će program postati cjelogodišnji i smatra da s vremenom može rezultirati porastom popularnosti kratkometražnoga filma te ga učiniti još dostupnijim široj publici.

Program je osmišljen po uzoru na brojne filmske festivale koji često kratkometražne filmove prikazuju prije dugometražnih, čime pridonose razvoju publike za tu filmsku formu.

Do sada kratki filmovi nisu bili u redovitoj distribuciji kina, što se želi promijeniti. "Osim što smo vodili računa o kvaliteti samih filmskih naslova, u vidu smo imali i njihovu komunikaciju prema širokoj publici, upravo radi razbijanja predrasuda koje gledatelji mogu imati prema toj filmskoj formi", rekla je Lazar.

Prikazat će se tri nagrađivana animirana filma: "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, "Biciklisti" Veljka Popovića te "Život s Hermanom" H. Rottom Chintis Lundgren. Bit će tu i igrani filmovi "Zvir" Miroslava Sikavice koji je, među ostalim, dobio posebno priznanje u Cannesu, dva studentska - "Minute" Ivana Stanića i triler "Palikuća" Davida Gaše, te "Goranova ulica" Matije Vukšića i "Horvatovi" Arsena Oremovića. 

16.12.2022. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno