« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
NAPOKON

Novi pristup liječenju raka u Hrvatskoj

'Sedamdeset dva sata' naziv je novog projekta Ministarstvo zdravlja kojemu je cilj da liječenje pacijenta s dijagnozom zloćudne bolesti počne u roku tri dan

Ovo je stvarno sjajna vijest
Ovo je stvarno sjajna vijest (Arhiva)
Više o

Rak

,

karcinom

,

HZZO

Novi model najprije će se početi primjenjivati u KBC-u Sestre milosrdnice, a do kraja godine trebale bi ga usvojiti sve kliničke bolnice i klinički bolnički centri.

Novi projekt Ministarstva najavio je u petak ministar zdravlja Siniša Varga u HRT-ovu Dnevniku te rekao da će sedamdeset dva sata bit će maksimalno razdoblje između dijagnosticiranja i početka kirurškog, radioterapijskog ili kemoterapijskog liječenja onkološkog bolesnika.

Cilj je da pacijenti sa zloćudnim bolestima što prije dobiju terapiju i izbjegnu dodatni stres zbog čekanja.

Projekt će se prvo početi u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, koji ima spremne postupnike za karcinom dojke i debelog crijeva, a do kraja godine će to proširiti na sve tumorske bolesti.

Novi model liječenja do kraja godine trebale bi usvojiti sve kliničke bolnice i KBC-i za najčešće zloćudne bolesti.

Sanacijski upravitelje KBC-a Sestre milosrdnica Danko Velimir Vrdoljak rekao je kako je europski prosjek za početak liječenja onkoloških bolesnika 28 dana. U Hrvatskoj imamo i kapacitete i kadrove da s liječenjem počnemo puno prije, rekao je Vrdoljak u HRT-ovu Dnevniku 3.

11.04.2015. 10:36:00
Novi komentar
nužno
nužno