« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
EKO

Novi poticaji za kupnju električnih i hibridnih vozila

Novi javni poziv kreće 23. rujna, u njemu je osigurano 7,5 milijuna kuna poticaja, od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke

Stižu nam novi poticaji, iskoristite ih
Stižu nam novi poticaji, iskoristite ih (Wikipedia)
Više o

poticaji za hibridna vozila

Najavljen je novi javni poziv za poticanje kupnje električnih i hibridnih vozila. Projekt se provodi u skladu sa Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti RH za razdoblje od 2014. do 2016. i u skladu sa EU ciljevima smanjenja stakleničkih plinova.

Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka.

Na javnom pozivu u 2014. godini je sa 15,5 milijuna kuna poticaja kupljeno 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 električnih i hibridnih vozila. Ukupno je ove godine kupljeno 3 puta više električnih vozila, njih 179, dok ih je lani bilo 53.

Zbog velikog interesa građana i tvrtki, što pokazuje i podatak da su sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu potrošena u manje od dva mjeseca, odlučeno je da se ova uspješna akcija ponovi.

Novi javni poziv kreće 23. rujna. Osigurano je 7,5 milijuna kuna poticaja, od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke. Javni poziv trajat će do iskorištenja sredstava. 

12.09.2015. 14:28:55
Novi komentar
nužno
nužno