« Film
objavljeno prije 6 mjeseci i 15 dana
DOXI

Novi dokumentarni serijal “Jedna jedina”

Uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirale je šesnaest nuklearki, no sveje ostalo na jednoj jedinoj nuklearki u Krškom

Jedna jedina
Jedna jedina (Arhiva)
Više o

dokumentarni serijal

,

Jedna jedina

Dokumentarni serijal "Jedna jedina" kroz tri epizode donosi intrigantnu povijestjugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposrednonakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek ondamirnodopsko korištenje nuklearne energije. Bivša Jugoslavija do svog raspada nije odustala od atomske bombe, o čemu će u serijalu uz povjesničare govoriti sudionicii svjedoci tih napora.

Uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirale je šesnaest nuklearki, no sveje ostalo na jednoj jedinoj nuklearki u Krškom.

Sudionici gradnje nuklearke u Krškomi arhivske snimke približit će gledateljima taj građevinski i znanstveni izazov.

Nuklearna havarija u Černobilu zaustavila je brojne nuklearne projekte u svijetu, patako i u bivšoj Jugoslaviji.

Ekipa serijala bila je u Černobilu i okolici te tamo zabilježila potresna svjedočenjapreživjelih sudionika havarije i devastirajuće posljedice radijacije na ljude i prirodu.

Radioaktivni otpad, posebno onaj visoko radioaktivni, ogroman je problem zanuklearnu industriju. Te probleme svaka na svoj način morat će riješiti i Hrvatska iSlovenija kao suvlasnice nuklearke u Krškom. Hrvatska skladište želi graditi u općini Dvor, na rijeci Uni, na samoj granici s BiH.

Tamošnji stanovnici opiru se tom planu i ne vjeruju institucijama da će posao biti obavljen na svjetskoj razini. Kako to radenuklearne sile poput Francuske, ekipa serijala provjerila je u pokrajini Aube gdje senalazi centralno skladište za 58 francuskih reaktora.

***Dokumentarni serijal Jedna jedina prikazuje se na HRT1 od 3. siječnja u terminu od 20:10 sati. Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić. 

22.12.2021. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno