« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 11 dana
OSVRT

Novi ciklus žestokih kombinacija Duška Šibla

Na ovim se skicama trenutak, sat, dan, godina, život troši bjesomučno brzo, nepovratno i neponovljivo, ne egzistira mogućnost i najkraćeg zastoja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

U nizu novostvorenih ciklusa s vječnom i nepotrošivom temom kretanja, usklađenih ili pak neusklađenih formi u gibanju, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško šibl, autor značajnog opusa, stvaratelj na više adresa i izlagač na brojnim izložbama, kontinuirano istražuje raznolike mogućnosti i motiva , gdje je pokret ključan i kolora, nastojeći dobiti izvanvremenski neprekidni ritam neprekidne izmjene pozicije, pomicanja, vatrene promjene stava i najvažnije, ne zaustavljanja.

U kombinaciji akrila na platnima s karakterističnim motivima, gdje centar kompozicije izgleda poput tornada, koji sve nosi nosi i raznosi nepojmljivom snagom i odlučnošću, Šiblove se naslućujuće figure kreću na toj zamišljenoj pozornici svijeta njihovih života, nastojeći ostaviti traga o svom postojanju, zapis u vremenu o životu i suživotu, ljubavi i mržnji, lijepom i ružnom, riječima i tišini, tami i svjetlu.

Dio ciklusa sa skicama, samo je naizgled manje konkretan u svojoj stvarnosti, vrlo je prepoznatljiv po osebujnoj gesti, mada ponešto prikriven, ali zato znatno većeg ubrzanja.

Na ovim se skicama trenutak, sat, dan, godina, život troši bjesomučno brzo, nepovratno i neponovljivo, ne egzistira mogućnost i najkraćeg zastoja.

Šiblov svijet kretanja postaje sve žešći, oslobođena je silna energija iz podzemlja duha i ona prekriva sve, boje strelovito ispunjaju volumen pretvarajući ga u jedinstveni pokret.

Novi ciklus Duška Šibla iznimno je izazovan, motivi su sve specifičniji, dok kolor vlada vidljivim, svijet se kreće, sve brže i brže, slijedeći glasove koji dopiru iz skrivene unutarnjosti.

10.08.2023. 08:41:00
Novi komentar
nužno
nužno