« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
KONCERTI

Novi album Overflowa pred koncert u Tvornici

Sedmi album Overflowa prvi je na hrvatskom jeziku, a na njemu su uglazbili poeziju iz opusa jednog od najvećih hrvatskih pjesnika - Mihovila Pavleka Miškine

Oveflow stiže na koncert s novim materijalom
Oveflow stiže na koncert s novim materijalom (Arhiva)
Više o

Tvornica kulture

,

ulaznice

,

Overflow

,

koncert

,

novi album

,

Overflow & Miškina

Novi album grupe Overflow «Overflow & Miškina» upravo je stigao u CD shopove, taman na vrijeme da fanovi nauče pjesme prije velikog koncerta u Tvornici kulture, u subotu 19. listopada.

Sedmi album Overflowa prvi je  na hrvatskom jeziku i u izdanju Dallas Recordsa, a na njemu su uglazbili poeziju iz opusa jednog od najvećih hrvatskih pjesnika - Mihovila Pavleka Miškine.

Album ima nešto drugačiju pozadinu od uobičajene jer uglazbljivanje poezije zaista je rijetkost. Na dosadašnjim albumima stihovi su nastajali kao dio cjelokupnog stvaranja pjesama, bili su autorski i na engleskom jeziku. Raditi glazbu za već napisane tekstove, a posebno za poeziju napisanu na hrvatskom jeziku bilo je novo i neistraženo područje za Overflow.

Članovi benda pokušali su približiti svoje dojmove o posebnom iskustvu snimanja albuma na kojemu su ''oživjeli prošlost, prošetali kroz povijest i upoznali Miškinu'':

«Povijest nam nije korisna zato što bismo u njoj čitali prošlost - nego zato što čitamo budućnost."  (Jean Baptiste Say) - Mislim da ovaj citat savršeno pristaje našom melodičnom druženju s Miškininim stihovima. Od samog početka pomisao na to da uglazbimo riječi ovog velikog pjesnika mi je izgledala kao da gradimo osobu, dajemo joj ruke, noge i glavu, neku petu dimenziju, slobodu, glas i pustimo je da trči okolo i priča našu zajedničku priču, priču o dva različita, a toliko slična životna razdoblja(Marko Kuhar, bubnjar)

«Kad je Žika došao do ideje da spojimo Miškinu i Overflow, ta ideja mi se nije baš svidjela, al' hajde da probamo. Već nakon prve, druge probe i malo igre instrumentima shvatio sam da to itekako ima smisla. Ovo iskustvo nam je pokazalo da možemo vrlo ozbiljne teme i stihove kroz zabavan Overflowski filter pretvoriti u nešto jako zanimljivo i kreativno. Hvala gospodine Miškina!» (Nikica Jovanović, gitarist)

«Općenito u životu, pa tako i u glazbi, najljepše stvari nemaju cijenu i dogode se spontano. Upravo na taj način desila se spona između Mihovila Pavleka Miškine i Overflowa. A da je bio izazov - bio je!» (Zoran Piberčnik, basist)

«Album je gotov, deset pjesama, bijes, gorčina, ljubav, priroda. Miškina je širok i dubok i nadam se da smo ga lijepo ukrasili. Trudili smo se iz petnih žila. Spojili poeziju i nabrijane gitare, igrali se i eksperimentirali kao nikad dosad, a pri tome se beskrajno zabavljali. Album je gotov, ali priča tek počinje! Pred nama su koncerti!» (Goran Živković, pjevač)

Grupa Overflow na domaćoj, ali i svjetskoj punk rock sceni prisutna je više od 20 godina koliko je prošlo od njihovog epohalnog debija "Through Department Store" I nasljednika "Dorothy" sa istoimenim singlom koji ih je katapultirao u sam vrh tadašnje indie scene. Usljedila su još četiri albuma: "Extremely Perverted Fantasies Of The Mad Milkman's Disordered Mind", "Unbreastfed 69", "Live at... Parties" i sjajan "Hit Me" iz 2011. koji se izdvojio kao jedan od najboljih domaćih albuma posljednjih godina.

Odlični albumi i još bolji live nastupi stvorili su od Overflowa veliku koncertnu atrakciju, mašinu koja uživo melje sve pred sobom i koja može stajati na pozornici ravnopravno sa mnogim velikim svjetskim imenima. Tijekom godina put ih je odveo na velike festival poput Szigeta, Exita, Frequencyja i SXSW-a, a nastupali su uz prvoligaše poput Beastie Boysa, Queens Of The Stone Age, NoMeansNoa, Placeba, Pixiesa ili punk rock heroja kao što su NOFX, New Bomb Turks, Lagwagon, The Exploited...

Ove godine Overflow spremaju novi desant nazvan "Overflow & Miškina", njihov prvi album na hrvatskom i možda najneobičniju "suradnju" na našoj sceni.

ULAZNICE
Ulaznice za koncert Overflowa nalaze se u prodaji po cijeni od 35 kn, dok će im cijena na dan koncerta iznositi 45 kn.

Ulaznice se mogu kupiti na službenim prodajnim mjestima Entria I www.entrio.hr.

Koncert grupe Overflow organizira Tvornica kulture.

15.10.2013. 12:47:00
Novi komentar
nužno
nužno