« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BRAF I MEK

Nove pilule uništavat će rak kože

Dvije pilule smanjuju rak kože i do 50 posto, a znanstvenici vjeruju da bi se na tržištu mogle naći za tri godine

rak kože pilula
rak kože pilula (Shutterstock)
Više o

melanom

,

rak kože

,

tumor

,

guza stoljeća

,

Bill Roycroft

,

najstariji olimpijac

,

preminuo Bill Roycroft

Znanstvenici su razvili pilule protiv raka kože koje smanjuju tumore za čak 50 posto, i to kod pacijenata u kojih se rak već jako razvio.

Maligni melanom je najsmrtnonosniji oblik raka kože i sve je više raširen. Tumor takvog raka prvo se manifestira kao mali madež na koži, a ako se rano otkrije može se odstraniti operacijom. Ali kad se jednom proširi na, primjerice, pluća, jetra, kosti ili mozak, uglavnom je smrtonosan, pa ni kemoterapija ne pomaže previše.

>> Česta vožnja automobila povećava rizik od raka kože

Znanstvenici kompanije GlaxoSmithKline sada su razvili dvije pilule koje su testirali na 80 pacijenata s uznapredovalim rakom kože, prenosi Daily Mail. Pokazalo se da se kod više od polovice pacijenata koji su primili prvu pilulu (Braf 436) tumor smanjio za barem 20 posto, a smanjio se i u više od polovice pacijenata koji su primili drugu pilulu (Mek 183). Četvrtini ispitanika tumor se smanjio za 50 posto.

Meta novih pilula su proteini koji uzrokuju rast tumora, a sprječavanjem njihova djelovanja rast se zaustavlja. Znanstvenici vjeruju da bi pilula mogla biti dostupna za tri godine, te da bi uzimanje obje pilule moglo biti još učinkovitije nego samo jedna.

24.07.2010. 16:20:00
Novi komentar
nužno
nužno