« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
GOSPODARSKE PROMIJENE

Nova Vlada planira do 2015. povećati stopu gospodarskog rasta na oko 5 posto

Nova Vlada planira tokom svog mandata postepeno povećavati stopu rasta gospodarstva kako bi se do 2015. ona kretala na razini od oko 5 posto

Fotografija vijesti
Više o

hrvatsko gospodarstvo

,

Hrvatska

,

gospodarski rast

,

nova Vlada

Vlada premijera Zorana Milanovića do kraja svog mandata ima za cilj postupno povećavati stopu rasta gospodarstva kako bi se do 2015. ona kretala na razini od oko 5 posto, u tom razdoblju znatno smanjiti stopu nezaposlenosti, a do kraja mandata cilj je i smanjenje udjel proračunskih rashoda u BDP-u za oko 4,5 postotnih bodova, javlja Hina.

To su neki od ciljeva iz gospodarskog dijela Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011.-2015.

"Sigurnost, solidarnost, ravnopravnost, pravednost i napredak svih hrvatskih građana temeljni su ciljevi i načela na kojima će Vlada graditi svoju politiku i rješenja za novu zaposlenost i gospodarski rast u pravednijem društvu", navodi se u programu i dodaje da će rješenja Vlada temeljiti na tri osnovna stupa - snažnom gospodarskom rastu temeljenom na stvaranju novih vrijednosti, manjoj i učinkovitijoj državnoj potrošnji, mijenjanju sustava društvenih vrijednosti.

U dijelu posvećenom gospodarskoj politici Vlada kao ciljeve navodi postupno povećanje rasta gospodarstva kako bi se do 2015. stopa rasta kretala na razini od oko 5 posto, a u istom razdoblju znatno smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno povećanje stope zaposlenosti.

Vlada će svim raspoloživim mjerama potaknuti obnovu hrvatske industrije s ciljem povećanja udjela industrijske proizvodnje u BDP-u te usmjeravanjem barem 50 posto industrijske proizvodnje prema izvozu.

Također najavljuje se smanjenje nelikvidnosti, zakonsko usklađivanje rokova plaćanja s regulativom EU, jačanje mjere financijske politike kako bi se smanjile kamate na kredite poduzetničkom sektoru, inzistiranje na snažnijoj koordinaciji fiskalne i monetarne politike, itd.

Hrvatska treba novu industrijsku politiku, ističe se i najavljuje da će se potaknuti izradu sektorskih strategija, kao i oblikovanja snažnijeg sustava horizontalnih mjera industrijske politike.

Osim sređivanja stanja u brodogradnji i željeznicama te rasterećenja državnog proračuna, Vlada će u što kraćem roku razraditi jasnu politiku razvoja suvremenih industrijskih sektora (poput biotehnologije, posebno farmaceutike i nanotehnologije), te odrediti pravce daljnjeg razvoja tradicionalnih industrija poput prehrambene, drvne, tekstilne, kemijske, petrokemije i prerade nafte, itd.

Vlada najavljuje i da će prioritet biti radikalno uklanjanje barijera za nova ulaganja, a posebno će potaknuti nova ulaganja u četiri područja - turizam, energetiku, infrastrukturu i navodnjavanje i okoliš.

23.12.2011. 16:34:37
Novi komentar
nužno
nužno