« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ŽEDNO UHO

Nova sezona Žednog uha donosi sjajna gostovanja

Dobar dio programa seli se u KSET, a ljetni festival bit će u Šibeniku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Žedno Uho)
Više o

Žedno uho

Nakon iznimno uspješne 2010. godine u kojoj je zahvaljujući Žednom uhu Zagreb bio u prilici čuti i vidjeti jedne The National, Teenage Fanclub, Lambchop,  Tindersticks, Caribou, No Age, The Wedding Present, Health, Wolf Parade, Granta Harta, Xiu Xiu, Dana Deacona, Mono, Chucka Propheta i mnoga druga velika glazbena imena, pred nama je nova koncertna godina koja će obilovati brojnim novim, ali i nekim izvođačima s kojima ovaj grad njeguje dugogodišnje prijateljstvo.

Točno tjedan dana nakon prvog hrvatskog nastupa sjajnih The Tiger Lillies u prepunom Kinu SC, program Žednog uha na gotovo dva mjeseca seli u klub KSET. Tamo nas 11.02. očekuju kultni švicarski pioniri electro-industriala The Young Gods, a 22. veljače, suosnivač, pjevač i gitarist američkih underground metal legendi Neurosis - Scott Kelly.

Veljaču će zatvoriti Free Moral Agents, projekt Ikeya Owensa klavijaturiste The Mars Volta u kojem ovaj efektno objedinjuje različite omiljene mu glazbene vrste poput trip hopa, duba, funka te psihodeličnog i bučnog rocka.

Nakon što 21.03. u KSET-u. s pratećim bendom koncert odsvira sjajan engleski kanautor Mat Sweet, širom svijeta poznat kao Boduf Songs, program Žednog uha nakratko se seli u veliku dvoranu Teatra &TD 29.03., gdje će svoj službeni koncertni DVD snimiti sisački surf rock velikani The Bambi Molesters, a u čemu će im podršku pružiti londonski prijatelji The Penny Black Remedy.

Travanj je opet orijentiran na KSET, gdje će nas 05.04. prodrmati eksplozivni improvizatorski trojac u sastavu Sheik Anorak na basu, Mario Rechtern na saksofonu te naš stari znanac i čovjek koji je godinama stajao iza imena The Flying Luttenbachers - Weasel Walter za bubnjevima. Već 08.04. iz nizozemske nam stiže The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, bend koji je postao sinonim za mračni i ambijentalni spoj jazza i rocka, a kojem će se na pozornici pridružiti talijanski duo Mombu, u kojem ulogu saksofoniste ima Luca Mai iz grupe Zu.

Nepunih 6 mjeseci nakon svog premijernog nastupa u Hrvatskoj, 19.04. se u KSET vraćaju kalifornijski indie punk heroji No Age, koji time ispunjavaju svoje obećanje dano nakon prošlog koncerta, dok smo na povratak još jednih nam heroja NoMeansNo ipak trebali čekati nešto duže. Ovi će nas legendarni punk rock mladići ponovo razveseliti 25.04. odnosno gotovo dvije godine nakon zadnjeg im zagrebačkog nastupa, kojeg je u anketi e-zinea Terapija.net publika proglasila klupskim koncertom godine u Hrvatskoj.

Svibanj nam najprije u KSET 03.05. donosi prekrasnu kantautoricu Scout Niblett, da bi od sredine pa sve do kraja mjeseca uslijedio pravi zvučni uragan, jer nakon što nas po prvi put u KSET-u 14.05. posjete izvrsni britanski Crippled Black Phoenix, isto će to učiniti, ali u Teatru &TD 23.05. jedan od najbitnijih i najutjecajnijih američkih bendova osamdesetih Swans. Već dan kasnije, u Pogon Jedinstvo, dolaze Animal Collective, vlasnici najhvaljenijeg svjetskog diskografskog izdanja 2009., ali i grupa koja je 2008. odsvirala jedan od najupečatljivijih koncerata koje je ovaj grad ikada doživio.

I uz upozorenje kako ovo nije konačan popis žednouhih gostovanja koja nas očekuju do ljeta, već sad Vam možemo najaviti da će festival koji se ove godine održava u Šibeniku biti stvarno poseban. Detalji o istom, kao i o preostalim proljetnim koncertima uskoro.

07.02.2011. 16:22:50
Novi komentar
nužno
nužno