« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
IZLOŽBE

Nova samostalna izložba Ivana Miloglav

Requiem For The Dream moja je nova samostalna izložba nazvana prema istoimenom audiovizualnom radu premijerno prikazanom na otvorenju izložbe u Kulturnom centru Jadran, kaže autorica

Ivana Miloglav
Ivana Miloglav (Arhiva)
Više o

izložba

,

Miroslav Pelikan

,

Ivana Miloglav

Nedavno se je suvremene dubrovačka likovna umjetnica, akademska slikarica Ivana Miloglav, autorica vrlo osebujnog opusa, predstavila s novom samostalnom izložbom.

Upravo ste otvorili novu samostalnu izložbu, dramatičnog naziva Requiem Foe The Dream u Kulturnom centru Jadran u Dubrovniku.

- Da, Requiem For The Dream moja je nova samostalna izložba nazvana prema istoimenom audiovizualnom radu premijerno prikazanom na otvorenju izložbe u Kulturnom centru Jadran. Radovi su nastali kao nastavak koncepta započetog 2018.g. izložbom Intro u Art radionici Lazareti, kada se prvi put pojavljuje lik HEART.

Iznova se pojavljuje HEART.

- HEART je moj alter ego kroz kojeg progovaram o vlastitim spoznajama i iskustvima ali kroz prizmu izmišljenog lika koji živi na jednom potpuno drugom planetu. Zapravo HEART je anagram od Earth, a predstavlja lik Zemlje u ljudskom obličju koji živi na Planetu X. Želeći istaknuti drugačiju perspektivu, pomaknuto očište, drugi kut gledanja na stvari i događaje, HEART piše priče, scenarije, odnosno razne mogućnosti razvoja događaja.

Izložili ste skulpturalnu instalaciju i dva audiovizualna rada. Koje su njihove temeljne poruke?

- Izložila sam audiovideo uradak iz 2019. u kojem se prikazuje HEART kako piše priče na Planetu X. Drugi audiovizualni rad je jedna od prvih priča koja je ekranizirana, a nadam se da ću i ostale objaviti na isti način. Skulpturalna instalacija sastoji se od dva stabla te nekolicine floralnih skulptura napravljenih od žice. Instalacija je scenografija odnosno portal koji nas uvodi u taj izmišljeni svijet. Nema neke posebne poruke, ali radovi izazivaju promatračevu percepciju, na prvi trenutak možda čak i zbunjuju, ali sigurno intrigiraju samim načinom izrade, ali i temom. Pobuđuju gledatelja da mijenja fokus gledišta te empirijski širi spoznaju o svijetu oko sebe.

Moželi se ovaj svijet mijenjati,promijeniti?

- Svijet se konstantno mijenja, svaka naša misao i čin čine promjenu manje ili više vidljivu. Pitanje je koliko je pojedinac svjestan vlastite uloge.

Kako bi čovjek morao gledati na svijet oko sebe?

- Mislim da tu nema jedinstvenog odgovora

Koliko je likovna umjetnost pogodna za ovu očekivanu preobrazbu?

- Likovna umjetnost je pogodna za bilo kakve vrste transformacije, pruža nezamislive mogućnosti i otvara mnoge putove i perspektive u čemu i leži njena ljepota.

Što je još novo u atelijeru?

-  Atelijer mi je sad više posvećen edukaciji djece, mladih i odraslih. Želja mi je bila omogućiti prostor, mjesto i materijal svima kojima je likovna umjetnost jedan od načina izražavanja.

Planovi,monografije,izloižbe...?

- Planova i ideja ne nedostaje, ali zasad ih ne bi otkrivala. 

Piše: Miroslav Pelikan
30.04.2022. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno