« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
BRAVO

Nova primjena reciklirane plastike

Oko osam milijuna tona plastike svake se godine odbacuje u oceane, uništava morski svijet i plastične čestice završavaju u ljudskoj hrani

Novi način iskorištavanje odbačene plastike
Novi način iskorištavanje odbačene plastike (Arhiva)
Više o

plastika

,

reciklaža

,

PET aerogel

Znanstvenici u Singapuru namjeravaju patentirati novi ultralaki materijal koji zvučno izolira te je otporan na toplinu a napravljen je od recikliranih plastičnih boca te bi mogao pomoći smanjivanju plastičnog otpada odbačenog u oceane ili na prenatrpana odlagališta otpada.

Tim s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru objavio je da je pronašao način da pretvori boce od polietilenskog tereftalata (PET) u aerogel koji ima mnoge potencijalne upotrebne vrijednosti - od izolacije preko otpornosti na požare do čišćenja naftnih mrlja.

"Plastični otpad jedan je od onih koje je najteže reciklirati", kaže profesor Hai Minh Duong sa sveučilišnog odjela za inženjerstvo. "Tim traga za novim metodama koje će pomoći smanjivanju plastičnog otpada", dodaje on.

Oko osam milijuna tona plastike svake se godine odbacuje u oceane, uništava morski svijet i plastične čestice završavaju u ljudskoj hrani, prema agenciji UN-a za okoliš. Pet azijskih zemalja - Kina, Indonezija, Filipini, Vijetnam i Tajland - odgovorni su za oko 60 posto plastičnog otpada koji završi u oceanima, prema studiji iz 2015.

PET aerogeli napravljeni od recikliranih plastičnih boca mekani su, fleksibilni, izdržljivi, vrlo lagani i jednostavni za rukovanje, naveo je tim u priopćenju.

Jedna reciklirana plastična boca može se pretvoriti u list aerogela veličine A4 i materijal se može modificirati dodavanjem drugih tvari na površinu kako bi se pojačala njegova sposobnost upijanja ili izolacijske karakteristike.

Primjerice, list presvučen sredstvima otpornima na požar 'izdržao je' temperature do 620 Celzijevih stupnjeva. To je sedam puta više od izolacije u vatrogasnom odijelu a težina mu je bila deset puta manja od izolacije koja se sada koristi u tim odijelima.

Neka verzije toga meterijala mogle bi se koristiti za toplinsku i zvučnu izolaciju grada, čišćenje naftih mrlja na morima te za upijanje ugljičnog monoksida u maskama.

Tim je rezultate istraživanja objavio ljetos u znanstveniom časopisu Colloids and Surfaces A a u ožujku je podnio zahtjev za patentom. Duong je rekao da bi cijena proizvodnje lista površine četvornog metra i debljine od jednog centimetra bila manje od 10 američkih dolara.

U trenutku dok se zemlje bore s rastućim gomilama plastičnog i drugog otpada Duong kaže da njihov izum pokazuje da inženjerstvo i tehnologija mogu ponuditi rješenja. "U budućnosti moj je san da ... više neće biti otpada koji bi se trebao reciklirati", kaže on.

04.12.2018. 16:02:00
Novi komentar
nužno
nužno