« Film
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ZGDOX

Nova nagrada za kratki metar i neizostavni Teen Dox

Program i ove godine donosi dokumentarce koji bilježe dominantne teme i tendencije suvremenog svijeta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ZagrebDox

,

teen dox

,

19. ZagrebDOX

Ako se s osamnaest postaje punoljetnim, s devetnaest se već naveliko donose važne odluke. Kada govorimo o devetnaestogodišnjaku po imenu ZagrebDox, onda je jedna od važnih odluka nova nagrada, Mali pečat, za najbolji kratkometražni dokumentarni film. Nova nagrada ne znači i novu programsku sekciju, već će za nju konkurirati filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije. Koji će se sve filmovi i autori nadati Malom pečatu za dokumentarce kraće od četrdeset minuta bit će poznato nakon otkrivanja filmske postave međunarodne i regionalne konkurencije za desetak dana, no ono o čemu se može već sada govoriti filmovi su iz tradicionalne programske sekcije Stanje stvari ZagrebDoxa. Program i ove godine donosi dokumentarce koji bilježe dominantne teme i tendencije suvremenog svijeta. Riječ je o devet naslova različitih tematika, ali zajedničkog nazivnika: razotkrivanje suvremene svakodnevice.

Nevinost Guya Davidija, za ovogodišnji Oscar nominiran film, imao je premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, a kroz naraciju temeljenu na osobnim dnevnicima vojnika bavi se pitanjem militarizacije i njezinim utjecajem na živote mladih Izraelaca prisiljenih služiti vojsku. Ratovi su, nažalost, naša stvarnost, stoga se još jedan dokumentarac fokusira na tu tešku temu. Njemački Kada je proljeće došlo u Buchu, redatelja Mile Teshaieve i Marcusa Lenza, govori o životu u gradiću koji je prošle godine postao simbol ruskih ratnih zločina. Kako iz kolektivne svijesti rat prebrzo "ishlapi", svojim dokumentarnim filmom Marš na Rim upozorava Mark Cousins, dobar poznavatelj publike ZagrebDoxa. Redatelj prikazom uspona i pada fašizma u Italiji kontekstualizira povijest kroz sadašnjost, držeći ogledalo političkom krajoliku puzajuće krajnje desnice i manipuliranih medija. Marš na Rim je na São Paulo International Film Festivalu osvojio Nagradu publike, a uvršten je i u Giornate degli Autori, na Venecijanskom filmskom festivalu. Nekim posve drugim preokupacijama bavi se Tiha ljubav Mareka Kozakiewicza. Nježna je to priča o hrabrosti, ustrajnosti i lakoći prave ljubavi koja ne uzmiče pred konzervativnom i ksenofobičnom sredinom. Film je zaveo publiku na najprestižnijim svjetskim festivalima (IDFA, Leipzig, Visions du Réel, Hot Docs) a riječ je o još jednom bivšem polazniku ZagrebDoxov Pro segmenta!

Postoji li osoba koja se barem jednom nije susrela s imenom najvećeg komercijalnog arhiva na svijetu - Getty Images? Povijest svijeta prema Getty Imagesu Richarda Miseka pomno je osmišljeno putovanje kroz neke od najznačajnijih trenutaka povijesnih promjena ikada uhvaćenih kamerom i strastven komentar o tome kako komercijalni arhivi utječu na ono što vidimo. Nemilosrdna vremena - pjesme onih kojima je stalo, njemački crnohumorni dokumentarac redateljice Susanne Helke, istražuje stanje u finskom sustavu javne skrbi, u kojem su učinkovitost i profit postali najvažnije vrijednosti. Kroz pjesme, film daje glas onima koji se ne usude progovoriti zbog straha od gubitka posla. O čemu se ne može govoriti, mora se pjevati! Raspjevani Finci lajtmotiv su ovogodišnjeg ZagrebDoxa!

Dio svog programa i ove godine ZagrebDox posvećuje mladima s uvjerenjem da su upravo dokumentarci ono što ih može zainteresirati i, još važnije, ponukati na razmišljanje i preispitivanje.

Teen Dox 2023. donosi sedam naslova koji će se boriti za naklonost ocjenjivačkog suda koji ove godine čine učenici Prve privatne gimnazije Zagreb.

Kanadski dokumentarac Oaza redateljice Justine Martin dirljiva je priča o blizancima Raphaëlu i Rémiju, koji u ranim tinejdžerskim godinama uviđaju kako se njihova bliskost polako ali sigurno raspada. Još jedan dokumentarac dolazi iz Kanade: Bloom redateljice Fanie Pelletier, koji kroz trenutke u životima tri skupine djevojaka zaranja u svijet današnjih tinejdžerica, usamljenu generaciju opsjednutu slikom o sebi i potrebom za samopotvrđivanjem. Ženska banda (dok. fest. Munich - nagrada publike, CPH:DOX, Docs Against Gravity...), švicarski dokumentarni film redateljice Susanne Regine Meures, istražuje vrlo aktualan fenomen influencinga, prikazujući život četrnaestogodišnje Leonie, "uspješne" tinejdžerice influencerice koja živi na periferiji Berlina. Emotivni portret 16-godišnjih ukrajinskih izbjeglica Andreya i Alise prikazan je u dokumentarcu Daleko Ruslana Fedotowa, a austrijski dokumentarac pseudomarksističkog kolektiva Total Refusal Hardly Working (Locarno: nagrada za najbolju režiju, nagrada Mladog žirija; Austrian Animation Festival: nagrada ASIFA i nagrada publike) baca neko novo, originalno svjetlo na likove koji borave u sjeni videoigara u kojima postoje: na tzv. NPC-ove. Tolyatti Adrift Laure Sisteró priča nam o tinejdžerskom pokretu Boyevaya Klassika koji se temelji na ideji spašavanja starih automobila (nepoderive Lade!) iz lokalne tvornice u Tolyattiju, nekadašnjem simbolu socijalističkog ponosa, a danas gradu bez budućnosti. Film je prikazan na nizu prestižnih festivala i nagrađen je, između ostalog, u Valenciji, Krakowu i Budimpešti. Još je jedan dokumentarac iz programa Teen Dox posvećen "ljubavi prema oktanima". Puna usta benzina Jessa Kohla istražuje duboku obiteljsku povezanost kroz koju zajednička strast postaje katalizator za roditeljske lekcije.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox očekuje nas u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja 2023. godine.

Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.

28.02.2023. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno