« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
NAPOKON

Nova europska platforma protiv bacanja hrane

Povrće loše kvalitete, jogurti kojima istječe rok trajanja i druga hrana koja bi inače završila na otpadu mogu se donirati ili prodati po sniženim cijenama u korist karitativnih organizacija putem nove europske internetske platforme

Foodwe želi smanjiti bacanje hrane
Foodwe želi smanjiti bacanje hrane (Foodwe)
Više o

hrana

,

EU

,

bacanje hrane

,

Foodwe

Platforma Foodwe, pokrenuta u Belgiji potkraj prošle godine, proizvođačima i distributerima omogućuje donaciju takve hrane ili njezinu prodaju po najviše 60 posto tržišne cijene. Platforma na tri jezika počela je prošli tjedan s radom u Francuskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Irskoj i Škotskoj, a planira se širenje i na druge zemlje.

Inicijativom se želi smanjiti bacanje hrane koja je zdravstveno ispravna ali za njom nema potražnje s obzirom na to da u Europskoj uniji svake godine propadne 89 milijuna tona hrane, a istodobno 16,9 posto građana živi ispod granice siromaštva. Tom hranom moglo bi se nahraniti 200 milijuna ljudi.

U slučaju da se ništa ne poduzme po tom pitanju, procjenjuje se da bi se do 2020. u EU bacalo do 126 milijuna tona hrane na godinu, objašnjavaju organizatori.

Na svjetskoj razini svake godine propadne ili se baci gotovo trećina proizvedene hrane ili oko 1,3 milijarda tona, a ako se sadašnji demografski i potrošački trendovi nastave UN procjenjuje da će do 2030. čovječanstvu trebati dvije Zemlje.

'Želimo smanjiti bacanje hrane u EU za milijun tona', rekao je za France Presse pokretač platformeOlivier Neufkens, 45-godišnji belgijski poduzetnik.

Projekt je do sada privukao oko 150 partnera, uključujući dvadesetak belgijskih proizvođača. U Belgiji je do sada putem te platforme donirano 18 tona hrane.

14.04.2015. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno