« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PRIZNANJE

Norveški biskup: Seksualno sam zlostavljao ministranta

Riječ je o prvom poznatom slučaju zlostavljanja u katoličkoj crkvi u Norveškoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

katolička crkva i pedofilija

,

crkva pedofilija

,

svećenici pedofilija

,

Georg Mueller

,

Trondheim

Bivši katolički biskup u norveškom gradu Trondheimu, Georg Mueller, u internom je priznanju crkvi otkrio da je seksualno zlostavljao maloljetnog ministranta i zbog toga se prošle godine povukao s dužnosti.

Zlostavljanje se dogodilo prije dvadesetak godina u Trondheimu, kad je Mueller bio još običan svećenik, tako da je nastupila zastara za kazneni progon, kazao je njegov nasljednik Bernt Eidswig.

Mueller osobno nije još dao nijednu izjavu za javnost. Riječ je o prvom poznatom slučaju zlostavljanja u katoličkoj crkvi u Norveškoj.

Muellerovo povlačenje s dužnosti trondheimskog biskupa prošlog ljeta u izravnoj je vezi sa slučajem zlostavljanja, kazao je Eidswig. Čim se 7. lipnja prošle godine pojavila optužba za zlostavljanje, Mueller je zatražio razrješenje s dužnosti. Katolička crkva Muellerov je odlazak tada službeno obrazložila "problemima u suradnji".

Eidesvig je u intervjuu norveškom listu "Adresseavisen" kazao da se Mueller nakon povlačenja s dužnosti podvrgnuo psihoterapiji i duhovnom savjetovanju. O slučaju nije obaviještena javnost jer to žrtva zlostavljanja nije želila, rekao je Eidesvig.

Sam bivši biskup Mueller povukao se i nestao, piše list. Ni katolička crkva u Trondheimu ni njegov matični red u Njemačkoj, Arnsteinska braća, odakle potiče, ne znaju gdje se trenutno nalazi. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 09:51:29
Novi komentar
nužno
nužno