« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ZIMSKO VRIJEME

Noćas se mijenja vrijeme, ne zaboravite pomaknuti kazaljke

Točno u tri sata noćas kazaljke se vraćaju na 2 sata, pa nam tako daju jedan dodatni sat sna

Zimsko računanje vremena počinje noćas
Zimsko računanje vremena počinje noćas (DeviantArt)
Više o

pomicanje kazaljki

,

zimsko računanje vremena

,

ljetno računanje vremena

U noći sa subote (26. listopada) na nedjelju (27. listopada) točno u tri sata u Hrvatskoj završava ljetno računanje vremena. U tom trenutku kazaljke na satu pomiču se sat vremena unatrag, pa pokazuju 2 sata. 

Zimsko računanje vremena je, ako ste već zaboravili, standardno računanje, dok je ljetno računanje vremena izmišljotina uvedena prvi puta tijekom Prvog svjetskog rata u Njemačkoj i savezničkim državama, kako bi se uštedjelo na ugljenu, glavnom energentu u to vrijeme.

Primjer su slijedile SAD, Rusija, Velika Britanija i još neke države, no nakon rata broj država koje pomiču kazaljke se smanjio. 

Tijekom Drugog svjetskog rata mnoge su države ponovno uvele ljetno računanje vremena, kao i u vrijeme energetske krize u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a na ovim prostorima kazaljke su prvi puta službeno pomaknute 1983. godine. 

Danas to rade gotovo sve europske države i cijela Sjeverna Amerika, kao par država na drugim kontinentima, ali stalne su i diskusije na temu ušteda ili povećanih troškova, te utjecaja na zdravlje ljudi.

Normalne, zdrave osobe sa zdravim navikama uspijevaju se prilagoditi pomicanju kazaljki za nekoliko dana, dok noćnim pticama treba i dva do tri tjedna za usklađivanje svog unutarnjeg sata s novim mjerenjem vremena. 

Stoga, večeras prije spavanja pomaknite kazaljke satova kako ujutro ne bi bilo čudnih situacija.

26.10.2013. 17:20:00
Novi komentar
nužno
nužno