« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
ZA NAJVEĆE

Njemačka uvodi kvote za žene u nadzornim odborima

Po novom planu njemačke vlade, preko stotinu najvećih njemačkih tvrtki morat će dodijeliti ženama 30 posto mjesta u svojim nadzornim odborima

Kad ne ide milom ...
Kad ne ide milom ... (Shutterstock)
Više o

žene

,

nadzorni odbor

,

zastupljenost žena

Iako najveće europsko gospodarstvo predvodi žena, kancelarka Angela Merkel, žene su u poslovnom životu podzastupljene. U trideset najvećih njemačkih tvrtki, žene zauzimaju oko 22 posto mjesta u nadzornim odborima i oko šest posto u izvršnim odborima, po podacima ekonomskog instituta DIW od kraja 2013.

Novi plan odnosio bi se na tvrtke izlistane na burzi koje u nadzornim odborima imaju predstavnike radnika, što vrijedi za više od stotinu tvrtki. Mjeru će se postupno uvoditi od 2016. i tvrtke će popunjavati prazna mjesta kako se budu otvarala. Tvrtke koje ne ispune kvotu morat će na slobodna mjesta staviti žene ili ih ostaviti nepopunjenima.

Plan predviđa i da oko 3500 tvrtki koje su ili izlistane na burzi ili imaju predstavnike radnika u nadzornim odborima poveća zastupljenost žena i u izvršnim i nadzornim odborima te među najvišim menadžerima od 2015. Ne učine li to, bit će dužne objasniti zašto su tako odlučile, no kazne se ne predviđaju.

Po podacima Europske komisije od siječnja 2012., žene čine u prosjeku 13,7 posto članova korporativnih odbora najvećih tvrtki. Njemačka po tome zaostaje za Francuskom, Velikom Britanijom i Nizozemskom.

Plan su predstavila njemačka ministarstva za obitelj i pravosuđe koja vode socijaldemokrati, a prijedlog zakona očekuje se ove godine i vjerojatno će biti usvojen u parlamentu jer vladajuća koalicija ima većinu.

Merkel se do sada protivila uvođenju zakonskih kvota zbog podijeljenosti vlastite stranke (CDU) oko toga. Kurt Lauk, predstavnik poslovnog krila stranke, plan je otvoreno kritizirao, ističući da 'rod ne može zamijeniti kvalifikacije.'

'Zakonsku kvotu treba smatrati više politički simboličnom nego doista sadržajnom mjerom', rekao je za njemački radio, napominjući da su mnogi nadzorni odbori već poduzeli korake za povećanje zastupljenosti žena.

26.03.2014. 17:02:00
Novi komentar
nužno
nužno