« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SUMMIT G20

Njemačka predlaže uvođenje poreza za banke

Takvi posebnim porezom bi se moglo prikupiti do 1,2 milijarde eura samo u Njemačkoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

porezi

,

summit G20

,

ekonomska kriza

,

porez za banke

Njemačka planira iskoristiti lipanjski sastanak grupe 20 vodećih svjetskih gospodarstava G20 kako bi predložila uvođenja posebnog poreza za bankarski sektor koji bi pomogao pokriti troškove eventualnih financijskih kriza u budućnosti, kazao je u utorak u Berlinu viši vladin dužnosnik.

Tri europska ključna gospodarstva, Njemačka, Velika Britanija i Francuska, već su postigla sporazum o uvođenju poreza za banke, kojim bi se moglo prikupiti do 1,2 milijarde eura samo u Njemačkoj.

"Njemačka vlada priželjkuje postizanje sporazuma na samitu" u lipnju u Torontu, gdje će se okupiti grupa vodećih svjetskih industrijskih sila i vodećih gospodarstava u razvoju, kazao je glasnogovornik njemačke vlade.

Kao minimum, Berlin želi da to pitanje bude pri vrhu dnevnog reda u Torontu, te da se završni sporazum postigne na idućem sastanku lidera skupine G20 u studenome.

Ministri financija Europske unije okupit će se krajem ovog mjeseca na neslužbenom sastanku na kojem bi trebali razmotriti konkretne korake na putu prema uvođenju tog poreza.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija nadaju se da će na lipanjskom samitu uspjeti uvjeriti Sjedinjene Države da se pridruže njihovoj inicijativi. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 12:27:50
Novi komentar
nužno
nužno