« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 24 dana i 12 sati
SAVJETI

Njega kose tijekom jeseni: kako spriječiti ispadanje kose

Mnogi primjećuju pojačano ispadanje kose u ovo doba godine, što je često povezano s prijelazom iz toplog u hladno vrijeme, smanjenom vlagom u zraku i promjenom u rutini njege

Što treba raditi?
Što treba raditi? (Arhiva)
Više o

kosa

,

njega kose

,

jesen

Jesen donosi mnoge promjene, uključujući promjenu vremena i uvjeta koji mogu utjecati na zdravlje kose. Mnogi primjećuju pojačano ispadanje kose u ovo doba godine, što je često povezano s prijelazom iz toplog u hladno vrijeme, smanjenom vlagom u zraku i promjenom u rutini njege. Kako bi se spriječilo ispadanje kose i očuvala njezina snaga, važno je prilagoditi njegu specifičnim potrebama kose tijekom jeseni.

1. Pravilna prehrana

Zdrava kosa počinje iznutra. Jesen je idealno vrijeme da uključite sezonske namirnice bogate vitaminima i mineralima koji hrane kosu. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribe i orašastih plodova, te vitamini A, C i E pomažu u održavanju zdravog vlasišta i jačanju folikula kose. Željezo i biotin također igraju ključnu ulogu u smanjenju ispadanja kose, pa je važno unositi dovoljno lisnatog povrća, jaja i mahunarki.

2. Redovito čišćenje i hidratacija

S obzirom na suhoću koja dolazi s hladnijim mjesecima, ključno je održavati vlasište čistim, ali i hidratiziranim. Upotreba blagih šampona i hidratantnih maski pomaže očuvati prirodna ulja kose koja sprječavaju lomljenje i suhoću. Izbjegavajte šampone s agresivnim kemikalijama koje mogu isušiti kosu i vlasište. Također, uljne terapije, poput kokosovog ili arganovog ulja, mogu dubinski nahraniti kosu i obnoviti njezinu vlažnost.

3. Zaštita od vanjskih utjecaja

Vjetrovito i hladno vrijeme može oštetiti kosu. Preporučljivo je nositi kapu ili šal kako biste zaštitili kosu od oštrih vanjskih uvjeta, ali pazite da materijali nisu previše grubi kako ne bi izazvali trenje i lomljenje vlasi. Također, izbjegavajte prečesto korištenje toplinskih uređaja, kao što su sušila i pegla za kosu, jer mogu dodatno isušiti i oslabiti kosu.

4. Redovito šišanje

Iako zvuči kontradiktorno, redovito šišanje vrhova može spriječiti lomljenje i pucanje kose, što pridonosi zdravijem izgledu kose. Održavanje vrhova urednima pomaže u sprječavanju oštećenja koja bi mogla dovesti do pojačanog ispadanja.

5. Smanjenje stresa

Stres je jedan od glavnih uzroka pojačanog ispadanja kose. Tijekom jeseni, kada se mnogi vraćaju u rutinu nakon ljeta, razina stresa može rasti. Tehnike opuštanja, poput meditacije, vježbanja i dovoljno sna, pomažu u održavanju ravnoteže organizma i zdravlja kose.

Prilagodba njege kose tijekom jeseni ključno je za sprječavanje ispadanja kose i očuvanje njezine vitalnosti. Balans između pravilne prehrane, njege i zaštite od vanjskih faktora pomoći će vam da vaša kosa ostane jaka i zdrava tijekom cijele sezone.

28.09.2024. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno