« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nizozemska privremeno zabranjuje short-selling

Time se pridružila zemljama koje su zabranile zaradu od kratkotrajne prodaje dionica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

globalna kriza

,

short-selling

,

prodaja dionica

,

Wouter Bos

Nizozemska se u ponedjeljak pridružila Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama u potezima zabrane tzv. short-sellinga financijskih dionica, kako bi se banke zaštitile od ulagačke strategije koja je proglašena uzrokom pada cijena dionica i pogoršavanja krize na tržištu.

Zabrana se odnosi na strategiju prodaje paketa dionica koji je ulagač posudio od vlasnika, spekulirajući da će izgubiti na vrijednosti. Ako se nagađanja ostvare, iste dionice može ponovno kupiti po nižoj cijeni i time povećati zaradu.

Vjeruje se da je takva strategija ulagača odigrala vrlo važnu ulogu u globalnoj kreditnoj krizi koja se nastavlja, a njezinu privremenu zabranu prve su uvele Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Nizozemski ministar financija Wouter Bos privremenu je zabranu takve prakse, koja će biti na snazi tri mjeseca, objavio u ponedjeljak na nizozemskoj televiziji. Riječ o prvoj aktivnoj intervenciji nizozemske vlade od početka globalne kreditne krize u ljeto 2007.

Inače, nizozemska je vlada dosad kreditnu krizu uvijek nazivala stranim a ne nizozemskim problemom.

Njemački financijski regulator BaFin zabranio je takvu praksu do kraja ove godine u slučaju dionica kompanija poput Deutsche Banka i Commerzbanka. Francuske i belgijske regulatorne vlasti uvele su pak tromjesečnu zabranu za banke Fortis, Dexiu, Credit Agricole i druge kompanije. (metro-portal/hina)

22.09.2008. 14:31:47
Novi komentar
nužno
nužno