« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
JEDAN OD ČIMBENIKA

Niže osobe su sklonije srčanim oboljenjima

Žene niže od 1,53 m i muškarci niži od 1,65 m znatno su skloniji kardiovaskularnim tegobama nego više osobe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

infarkt

,

niski ljudi

,

visina

,

McAfee

,

Night Dragon

Osobe niska rasta jedan i pol puta su sklonije obolijevanju od srčanih bolest i riziku da zbog toga umru u mlađoj dobi nego visoke osobe, po studiji objavljenoj u srijedu i provedenoj među tri milijuna ispitanika.

Žene niže od 1,53 m i muškarci niži od 1,65 m znatno su skloniji kardiovaskularnim tegobama od žena viših od 1,66 m i muškaraca viših od 1,73 m, po studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.

Ovi rezultati upućuju da bi se nizak rast trebao uvrstiti na popis poznatih čimbenika rizika srčanih bolesti, kao što su pretilost i povišena razina kolesterola, ističu finski istraživači koje je predvodila Puula Paajanen sa sveučilišta u Tampereu. Veza između rasta i srčanih tegoba istraživala se u mnogim studijama u zadnjih šezdesetak godina, ali su rezultati uvijek bili oprečni.

"Zaključak našeg istraživanja je jasan: nizak rast se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti (angina pectoris, infarkt)", rekao je profesor Jaakko Toumilehto sa sveučilišta u Helsinkiju, komentirajući ovu novu studiju. No znanstvenici još nisu otkrili uzroke te povezanosti. Ipak, niski ljudi ne moraju se brinuti, rekla je Paajanen.

Visina je samo jedan od čimbenika koji utječu na pojavu srčanih bolesti, po njezinu mišljenju. Na visinu ne možemo utjecati, ali zato možemo paziti na težinu i na način života (pušenje, alkohol, tjelovježba), dodala je. Osim toga, ako si visok, ne znači da si zaštićen od infarkta, upozorava Toumilehto. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 08:23:00
Novi komentar
nužno
nužno