« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
NEMA MALIH ZELENIH...

Ništa od vanzemaljaca - na Oumuamuau nema tehnologije

Green Bank teleskopom iščitavali su se mogući signali, no nije pronađeno ništa.

Ništa od malih zelenih u prolazu
Ništa od malih zelenih u prolazu (Arhiva)
Više o

izvanzemaljci

,

Oumuamua

,

Oumamua

Prije nekoliko dana NASA je zakazala hitnu konferenciju za novinare za ovaj četvrtak, 14. prosinca, kako bi podijelili rezultate skeniranja stranog objekta koji prolazi kraj Zemlje na svojem putu kroz Sunčev sustav.

Prvi rezultati skeniranja u potrazi za vanzemaljskom tehnologijom nisu pronašli nikakve dokaze o postojanju ikakve civilizacije van Sunčevog sustava.

Spomenuti svemirski objekt duguljastog je oblika, širok oko 40 i dug 400 metara. Prvi je puta zamijećen u listopadu, kad je većina znanstvenika pomislila da se radi samo o asteroidu. No pomalo neobičan oblik potaknuo ih je na pomisao da se radi o letjelici koja se približava s razlogom, zbog čega su je odlučili podvgnuti očitavanju radio signala.

Za očitavanje svemirskog objekta nazvanog Oumuamua koristio se Green Bank teleskop smješten u Zapadnoj Virginiji. Udaljenost između Zemlje i objekta sada je duplo veaća od udaljenosti između Zemlje i Sunca, no teleskop i dalje može prepoznati čak i slabi val poput onoga koji proizvode mobilni telefoni.

Nakon očitavanja, astronomi su potvrdili da nisu pronađeni dokazi da je Oumuamua išta drugo osim letećeg kamena, a svoje su rezultate objavili na internetskim stranicama kako bi bili svima dostupni.

Ovaj svemirski objekt prvi je puta primjećen uz pomoć Pan-Starrs teleskopa na Havajima, a ubrzo nakon što su ga zamijetili, astronomi su izračunali da se kreće brzinom 315 500 km/h. Nakon što su ga testirali na postojanje različitih vrsta tehnoligije, spremni su ga pustiti da napusti Sunčev sustav.

Piše: Andrea Holi
15.12.2017. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno