« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IVO JOSIPOVIĆ:

Nisam siguran da su ministri u Vladi prošli sigurnosnu provjeru

Predsjednik je odgovorio na optužbe da želi operativno djelovati u gospodarstvu te na kritike zbog izbora savjetnika

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Josipović

,

sigurnosna provjera

,

Josipović savjetnici

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako vjeruje u partnerstvo s Vladom i poručio kako njegov Savjet za gospodarstvo nije konkurencija Vladi niti "nož u leđa".

Savjet vidim kao pomoć sebi, kako bih bolje shvatio gospodarske probleme Hrvatske, a u okviru svoje funkcije želim biti partner Vladi, rekao je Josipović u svojem prvom razgovoru u tradicionalnoj emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu". "Nervoza koja se pokazala je potpuno nepotrebna", dodao je i ponovio da osnivanjem Savjeta "ne stvara paralelnu Vladu", te da ga stoga nije potrebno "stavljati na svoje mjesto".

Odgovorio je tako na današnje kritike Andrije Hebranga (HDZ) koji drži da Josipović imenovanjem Savjeta želi operativno djelovati u gospodarstvu, za što kao predsjednik nema ovlasti.

U Josipovićevom Savjetu za gospodarstvo nalazi se više hrvatskih gospodarstvenika i nekoliko gospodarskih teoretičara, a među njima i Damir Kuštrak, Emil Tedeschi, Ivica Mudrinić, Zdenko Adrović, Saša Pekeč, Katarina Ott, Dragutin Drk i Željko Ivanković.

Neki su se osjetili ugroženima

Josipović je odgovorio i na kritike koje su mu ovih dana upućene zbog izbora savjetnika u Uredu predsjednika, te kazao kako ga kritiziraju oni "koji su se osjetili ugroženi konceptom nove pravednosti".

"Na neki način prepoznajem da su oni, koji su se osjetili ugroženi konceptom nove pravednosti i mojom željom da se Hrvatska konačno obračuna s kriminalom, korupcijom i obavještajnim podzemljem, uprli sve svoje snage. Međutim, ja sam i u inauguracijskom govoru rekao da me neće ništa pokolebati i da ću ostati prvi na liniji borbe", kaže Josipović.

"Očekujem i od Vlade i premijerke Kosor da isto tako ostane na liniji pravde za koju kaže da ju zagovara i očekujem da ćemo zajedno nastaviti borbu protiv paraobavještajnog podzemlja", rekao je, ali nije htio govoriti o konkretnim imenima.

Savjetnici su birani prema kriteriju stručnosti i dosadašnjeg rada u kampanji, naglasio je i dodao da provjere savjetnika nisu mogle biti napravljene prije no što ih se imenuje. Kazao je i kako nije siguran da su takve provjere prošli i ministri u Vladi.

"Svojim sam postupkom, kad sam se zbog toga što su u sukobu sa zakonom odrekao ljudi koji su bili samnom u kampanji, pokazao da živim pravednost i da nitko neće imati popusta", naglasio je. Volio bih, dodao je, da su svugdje isti kriteriji, uključujući i Vladu.

"Da je to tako, onda se vjerojatno ne bi događalo da neki ministri u vladi imaju ozbiljnih problema s pravosuđem", ustvrdio je, a na pitanje novinara može li biti konkretniji odgovorio je: "Pa znamo tko je pod optužbom, je li tako".

Predsjednik na daljinski upravljač?

Osvrnuo se ponovno i na kritike da će biti predsjednik "na daljinski upravljač", rekavši kako to demantira upravo sastav njegova tima u Uredu u kojem nema "nikakve stranačke angažiranosti ni s jedne strane".

Na pitanje je li zadovoljan Vladinim odnosom prema gospodarstvu, odgovorio je kako je "jasno da gospodarstvo nije u dobrom stanju", te naglasio da nestrpljivo očekuje najavljeni paket vladinih gospodarskih mjera o kojem će, kaže, svoje mišljenje dati i njegov Savjet za gospodarstvo.

Upitan o kriznom porezu, Josipović je odgovorio kako je i kao saborski zastupnik prema njemu bio kritičan, te da mu se čini da je produbio krizu. Pozvao se pritom na mišljenje više stručnjaka koji drže da nije donio ništa dobro, da je njime nakratko popunjena "državna kasa", ali da je "umrtvio promet i da se tako dugoročno šteti gospodarstvu".

Nije se izjasnio o tome je li potreban rebalans državnog proračuna, rekavši kako je s premijerkom dogovorio sastanak na kojem će biti i ministar financija Ivan Šuker, na kojem će dobiti informaciju i vidjeti iz toga što je potrebno, a nije htio nagađati ni o mogućnosti prijevremenih izbora. Najavio je i da će već idući tjedan otići u Bruxelles i razgovarati sa "svim relevantnim ljudima u EU i NATO". (hina/metro-portal)

22.02.2010. 18:51:08
Novi komentar
nužno
nužno