« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
HMMM...

Nio riješio problem automobilske baterije?

Kineski proizvođač električnih vozila Nio uveo je uslugu iznajmljivanja baterija kako bi izdvajanjem najskupljeg dijela snizio cijenu vozila koja ih čini nedostupnima brojnim kupcima

Kako riješiti problem?
Kako riješiti problem? (Arhiva)
Više o

baterija

,

Nio

Usluga iznajmljivanja baterija (BaaS) uključuje plaćanje mjesečnih naknada za njihovo korištenje.

Najeftiniji Niov automobil nakon subvencija sada je sportski terenac ES6, koji stoji 273.600 juana (39.553 dolara) bez vlasništva nad baterijom. Kada se uključi i cijena baterije, stoji 343.600 juana.

"Vjerujemo da će zahvaljujući usluzi BaaS više kupaca benzinskih automobila razmisliti o kupnji električnog vozila", rekao je novinarima izvršni direktor kineske tvrtke William Li.

Nio u Kini ima 143 stanice na kojima vozači mogu zamijeniti potrošene baterije za potpuno napunjene. Svakog tjedna grade novu stanicu a iduće godine planiraju ih izgraditi još 300, kaže Li.

Nada se da će od druge polovine 2021. godine početi ulaziti i na neka inozemna tržišta, prvo u Europi, a od 2022. godine i u drugim dijelovima svijeta.

Kinesko ministarstvo industrije planira pak promovirati kupnju vozila s baterijama koje se mogu koristiti u različitim modelima.

Zato svi Niovi automobili imaju iste baterije a standardizirane su i one njegovog konkurenta BAIC BluePark New Energy Technology Co Ltd-a, napominje Reuters.

23.08.2020. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nevian
    07.09.2020. 11:41
    143 stanice je jako mali broj čak i za neku balkansku zemlju, a ne za Kinu
Novi komentar
nužno
nužno