« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Nikad nije kasno za prestanak pušenja

Pojedincu je uvijek najteže promijeniti životne navike

Vježbanje i nepušenje recept su za zdraviji život
Vježbanje i nepušenje recept su za zdraviji život
Više o

pušenje

Ljudi nikad nisu prestari za korist od zdravog načina života, smatraju znanstvenici koji su ustvrdili kako osobe koje redovito vježbaju i ne puše u dobi od primjerice 70 godina imaju izgleda da požive do devedesete, a i dulje.

Znanstvenici su se usredotočili na pitanje: što osobe treće životne dobi mogu učiniti kako bi kvalitetno produljili život te održali dobro zdravstveno stanje.

Tijekom dvadesetpetogodišnjeg razdoblja znanstvenici s Bostonskog sveučilišta Women’s Hospital and Harvard Medical School predvođeni dr. Laurelom Yatesom pratili su način života 2400 liječnika čija je prosječna životna dob, u trenutku kada je započeto istraživanje početkom osamdesetih, bila 72 godine.

Prosječna dobIstraživanje su proveli znanstvenici s Bostonskog sveučilišta koji su pratili način života 2400 liječnika. Njihova je prosječna životna dob u trenutku kada je započeto istraživanje, početkom osamdesetih, bila 72 godine.Oni među ispitanicima koji su vježbali dva do četiri puta tjedno, nisu pušili, održavali su normalnu tjelesnu težinu i pazili na krvni tlak, a kod kojih se nije razvio dijabetes tipa II, imali su 54 posto izgleda da postanu vrlo vitalni devedesetogodišnjaci. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

‘Svi navedeni faktori vrlo su logični, no najteže je poduzeti izmjene u načinu života. Puno je jednostavnije uzeti tabletu. Dakle, izbor je na pojedincu. Ako mene pitate što bih učinio, svakako bih se odlučio za zdrav način života, za prestanak pušenja i početak vježbanja’, rekao je dr. Yates.                                    

Piše: HINA
12.02.2008. 22:05:03
Novi komentar
nužno
nužno