« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
protivno mišljenju EU

Nijemci zabranili GMO

Njemačka je šesta zemlja EU koja je zabranila genetski modificirani kukuruz

(Corbis)
Više o

GMO kukuruz

,

zabrana GMO

Njemačka je najavila u utorak da će zabraniti uzgoj genetski modificiranog kukurza MON810 tvrtke Monsanto i tako se pridružiti skupini od pet drugih europskih zemalja koje ne dijele stajalište Europske komisije.

Ministrica poljoprivrede Ilse Aigner obrazložila je namjeru njemačke vlade mogućnošću da je to sjeme GMO koje je proizveo agroindustrijski američki div Monsanto, opasno za okoliš.

MON810 je jedini GMO kultiviran u EU. Odobren je 1998. za komercijalnu uporabu na deset godina. Obnova tog odobrenja se razmatra. Jedino bi odluka Komisije uz podršku kvalificirane većine država EU mogla poništiti njemačku odluku. Ministri okoliša su početkom ožujka stavili veto na prijedlog komisije kojim bi se prisililo Austriju i Mađarsku da odustanu do sličnih zabrana.

Taj je odluka dobrodošla Francuskoj i Grčkoj koje se sada mogu nadati da će se poštivati njihove zabrane uzgoja tog kukuruza.

Prije Njemačke je Luksemburg potkraj ožujka bila posljednja zemlja koja se pridružila taboru koji se protivi MON810. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 13:42:13
Novi komentar
nužno
nužno