« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Nijemci piju kuhano vino i ne vjeruju u krizu

Iako je prema podacima Njemačka zapala u recesiju, građani ne popuštaju crnim mislima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

indeks povjerenja potrošača

,

kriza u Njemačkoj

Zapadanje Njemačke u recesiju u trećem tromjesečju 2008. rezultat je pada izvoza i slabljenja ulaganja, priopćio je u utorak njemački nacionalni statistički ured.

U trećem tromjesečju 2008. njemački je izvoz oslabio 0,4 posto, dok su ulaganja u tvornice i opremu oslabila 0,5 posto, priopćio je njemački savezni ured za statistiku.

To je rezultiralo slabljenjem njemačkog gospodarstva drugo tromjesečje zaredom. U tri mjeseca do kraja rujna njemački je bruto domaći proizvod oslabio 0,5 posto na tromjesečnoj razini, nakon 0,4-postotnog pada u tromjesečju ranije.

"To nisu dobri znaci za 2009.", kaže ekonomist Commerzbanka Christoph Weil.

U istome je razdoblju, međutim, zabilježen rast osobne potrošnje za skromnih 0,3 posto, unatoč sve dubljem osjećaju gospodarske krize, dok je također u utorak objavljeno odvojeno ključno izvješće o povjerenju njemačkih potrošača pokazalo neočekivani skok.

Indeks povjerenja njemačkih potrošača koji izrađuje GfK institut za tržišna istraživanja iz Nuernberga za prosinac ojačao je na 2,2 boda, s 1,9 bodova u studenome. "Mnogi Nijemci još uopće ne vjeruju da će biti značajnije pogođeni padom gospodarskih aktivnosti", priopćio je taj institut. Usporedbe radi, analitičari su očekivali pad tog indeksa na 1,5 bodova.

"Pod utjecajem pada aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru potpuni učinak financijske krize na realno gospodarstvo osjetit će se tek u četvrtom tromjesečju", ocjenjuje ekonomist ING Banka Carsten Brzerski. (hina/metro-portal)

25.11.2008. 14:03:07
Novi komentar
nužno
nužno