« Putovanja
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
PREMA NAMA?

Nijemci kreću na odmor

Ovog petka su i u prvim njemačkim pokrajinama počeli ljetni školski odmori, što obično znači pokret prema mjestu odmora i nezaobilazni mamutski zastoji na njemačkim autocestama

Hoće li prometnice opet biti zakrčene?
Hoće li prometnice opet biti zakrčene? (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

putovanja

,

najbolja putovanja

,

godišnji odmori

U Njemačkoj je duga tradicija da pokrajine u različito vrijeme određuju svoje školske praznike. Ove godine je prva ispala najmnogoljudnija pokrajina, Sjeverno Porajnje i Vestfalija u kojoj je ovog petka (4.7.) dva i pol milijuna školaraca dobilo svoje svjedodžbe. Ali već ova pokrajina sa svojih 16 milijuna stanovnika znači da slijedi doista veliki prvi val njemačkih turista.

Doduše, može se očekivati da će neki još ostati da kod kuće pogledaju utakmice četvrtfinala nogometnog svjetskog prvenstva, ali stampedo je već počeo. Samo ovog petka se na zračnim lukama Kölna i Düsseldorfa očekuje 100 tisuća putnika, a na cestama je još mnogo gore. Jer zbog opće besparice već je postalo "normalno" da se gradi i popravlja na autocestama mjesecima i godinama tako da je autoklub ADAC izračunao da u ovoj zemlji postoji oko 500 kilometara cesta gdje je upravo gradilište.

Od odredišta, Nijemci nerado mijenjaju svoje navike. I dalje su za Nijemce na uvjerljivo prvom mjestu odredišta u samoj Njemačkoj, ali osobito kod motoriziranih turista je Hrvatska među najdražim odredištima. Isti klub upozorava ovdašnje građane kako je i u Hrvatskoj i u Mađarskoj već nastupilo doba školskih odmora. Ali kao i svake godine, jedva da što može zaustaviti Nijemce da ne krenu prema odabranim odredištima - što prije, to bolje.

Zapravo, sad gotovo u tjednom ritmu slijede praznici i u drugim njemačkim pokrajinama: već slijedećeg vikenda završava škola u Berlinu, Brandenburgu i Hamburgu, a tradicionalni česti gosti iz Hrvatskoj bliske Bavarske ove godine odlaze na praznike tek od 30.7. Utjeha i tim gostima i hrvatskim ugostiteljima jest da će Bavarci na posao opet morati tek 15. rujna.

Piše: Anđelko Šubić/DW
05.07.2014. 18:12:00
Novi komentar
nužno
nužno