« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
USPOREDNI TEST NJEMAČKOG AUTOZEITUNGA - LJETNE GUME 225/45 R 17 Y

Nijedne kao Pirelli P Zero...

Nova Pirellijeva guma P Zero pobjednik je usporednog testa 16 guma jer je imala najbolje rezultate na morkoj i suhoj podlozi. Drugoplasirana je bila Continental Sport Contact 3, ispred Dunlopa SP Sport Maxx TT

Fotografija vijesti
Više o

Pirelli

,

autogume

,

Autozeitung

,

225/45 R 17

,

VW Golf FSI

,

Dunlop

,

Firestone

,

Hankook

,

Nokian

,

Uniroyal

,

ljetne gume

Njemački magazin Autozeitung je proveo test aktualnih ljetnih guma u dimenziji 225/45 R 17 na automobilu VW Golf  FSI (170 KS). Donosimo skraćeni rezultat testa 16 ljetnih guma namijenjenih kompaktnoj klasi, a čak je 6 potpuno novih modela od ove sezone na tržištu (Pirelli, Dunlop, Firestone, Hankook, Nokian i Uniroyal).

Gume su testirane u 12 disciplina, po mokrom i suhom asfaltu i to na istom automobilu, sa ispravnim tlakom guma i u identičnim uvjetima. Ovaj put izveden je i test vožnje na potopljenoj asfaltnoj podlozi s ujednačenom visinom vode.

Duži zaustavni put

Istraživanja su pokazala da se izborom krive gume prosječan put zaustavljanja pri brzini od 100 km/h na mokroj cesti može produžiti za čak 8 m. To je dužina skoro dva automobila kompaktne klase i može biti od presudne važnosti u izbjegavanju sudara i ozljeda putnika. To znači da se kod testiranih guma VW Golf na mokrom zaustavi na gumama Hankook, a s gumama Fulda u tom trenutku ima još uvijek brzinu od 40,9 km/h. Pirelli guma na mokrom ima zaustavni put 40,4 m.

Konačni poredak usporednog testa Autozeitnga1. Pirelli P Zero
2. Continental Sport Contact 3
3. Dunlop SP Sport Maxx TT
4. Hankook Ventus V12 Evo
5. Bridgestone Potenza RE 050 A
6. Michelin Pilot Sport 2
7. Uniroyal Rainsport 2
8. Nokian ZG2
9. Goodyear Eagle F1 A
10. Vredestein Ultrac Sessanta
Zanimljivi su i podaci za aquaplaning koji su provedeni u ravnoj vožnji po sloju vode visokom 6 mm. Kod Pirellija i Fulde uzdužni aquaplaning nastupa nešto iznad brzine od 80 km/h, Uniroyal i Vredestein ‘zaplivaju’ na brzini 80 km/h, dok Toyo gubi kontakt već pri 70 km/h.

Hankook najbolje na suhome

Ostale gume imaju aquaplaning oko brzine 75 km/h. No, nemojte se sada uspaničiti, toliku količinu vode (6 mm) na asfaltu nemate ni na jednoj cesti po kojoj se vozite, osim možda na uzdužnim udubljenjima na asfaltu koje naprave kamioni...

Što se tiče otpornosti na pojavu aquaplaninga u zavoju, tu se najbolje pokazala guma Continental, iza nje su gume BF Goodrich, Kumho i Toyo. Na suhome je najkraći put kočenja Golf imao sa gumama Hankook (36,7 metara), a slijedile su Bridgestone, Kumho i Pirelli (37,5 m)...

Na dnu Kumho, Barum i Toyo

Nova Pirellijeva guma P Zero ukupni je pobjednik usporednog testa magazina Autozeitung jer je imala najbolje rezultate na morkoj i suhoj podlozi. Drugoplasirana je bila Continental Sport Contact 3 ispred trećeplasiranog Dunlopa SP Sport Maxx TT. Najlošije su se plasirale gume Kumho Ecsta, Barum Bravuris i Toyo Proxes T1. 

08.07.2008. 18:49:02
Novi komentar
nužno
nužno