« Seks
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
EHHH...

Nezgodne nuspojave kontracepcije

Osim svojih pozitivnih svojstava, kontracepcijske pilule su poznate i po brojnim nuspojavama koje mogu izazvati

Pilule mogu uzrokovati probleme
Pilule mogu uzrokovati probleme (Arhiva)
Više o

nuspojave

,

emocije

,

kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule sve su popularnije - više od 60 posto žena između 15 i 44 godina trenutno ih koristi kao oblik kontracepcije ili regulator hormona. No, osim svojih pozitivnih svojstava, pilule su poznate i po brojnim nuspojavama koje mogu izazvati.  

Nadutost, mučnina, bol u grudima, grčevi i glavobolje samo su neke od loših strana ove vrste kontracepcije, a sada su psiholozi otkrili i psihološku nuspojavu koju može izazvati njihovo korištenje. 

Naime, istraživanja su pokazala kako postoji veza između korištenja pilula i čestih promjena raspoloženja, ali i povećane mogućnosti od pojave depresije. No, nuspojava oko koje se znanstvenici trenutno najviše brinu je pojava slabijeg prepoznavanja kompleksnih emocija

"Rezultati istraživanja su pokazali kako kontracepcijske pilule smanjuju mogućnost prepoznavanja emocija kod drugih osoba, što može uvelike utjecati na mogućnost održavanja ljubavnih veza", rekao je Alexander Lischke, autor istraživanja.

Za vrijeme istraživanja, znanstvenici su formirali dvije grupe žena. Jednu su činile one koje su koristile pilule, a drugu one koje nisu. Odlučili su ženama prezentirati kompleksije emocije od sreće ili straha te su se odlučili na izraze prezira i ponosa. 

"Žene koje su koristile pilule su bile 10 posto lošije u prepoznavanja emocija u usporedbi s drugom grupom", rekao je Lischke.

On smatra kako razlog tome mogu biti hormoni estrogen i progesteron koji su pod utjecajem pilula ako ih žena konzumira, dok su oni ti koji utječu na prepoznavanje emocija te na moždanu aktivnost

12.02.2019. 20:01:25
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.02.2019. 10:08
    to nije zdravo
Novi komentar
nužno
nužno