« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana
OSVRT

Neuništivi motiv radosti u opusu Petera Weisza

Sjajan ciklus prepun utjehe i kristalno jasnog zadovoljstva izrasta iz niza kompozicija Petera Weisza šireći se nespurano u prostor

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Suvremeni likovni umjetnik, jakog međunarodnog ugleda, slikar Peter Weisz, autor respektabilnog opusa, čest izlagač u brojnim svjetskim galerijama, tretirao je u svome predanom i izrazito inspirirajućem radu niz motiva i tema, ok kojih su neke bile njegov stalni pratitelj a druge tek povremeno ili rijetko.

Jedan od onih motiva koji se sustavno pojavljuje na njegovim dramatičnim slikama jest i motiv radosti, radosni osjećaj, neuništivo čuvstvo koje vječno živi i traje na njegovim slikama i zamršenim, često veoma složenim kompozicijama.

Taj jedinstveni osjećaj radosti koji izvire poput nježnog izvora, izrastajući često u silovitu i nezaustavljivu rijeku, u svakom čovjeku budi nadu u sretnije i svjetlije sutra, u jasno osjećanje potpune slobode.

Sve teče prema nevidljivom ali najvećem oceanu ljubavi i sve utječe u njega, sve naše misli, prevaziđeni i preskočeni tamni dijelovi, pobijeđeni i ostavljen daleko iza nas mrak, sama ljubav, čista ljubav.

Te vrckave kapi iz oceana ljubavi šire radost na mnogim njegovim slikama, vedrinom i voljom, svjetlom i vjerom i mi gledatelji, prepoznajemo je u osmijehu, u gesti, u ponašanju, u skrivenim mislima.

Sjajan ciklus prepun utjehe i kristalno jasnog zadovoljstva izrasta iz niza kompozicija Petera Weisza šireći se nespurano u prostor. Hvala mu.

Piše: Miroslav Pelikan
12.12.2023. 09:00:00
Novi komentar
nužno
nužno