« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 20 dana
OSVRT

Čudesna galerija likova u opusu Vlade Tuđe

Čudesnici su izdvojena lica, fizionomije iz njegove sredine, iz njegove neposredne okoline ali i iz udaljenih pozicija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Pored omiljenih mu portreta suvremenika, znanih i neznanih lica, slikar Vlado Tuđa kreirao je zanimljivu i tajanstvenu galeriju likova u svom bogatom i složenom opusu, nižući nesvakidašnje konstrukcije iz koji su izranjali čudesnici.

Čudesnici su izdvojena lica, fizionomije iz njegove sredine, iz njegove neposredne okoline ali i iz udaljenih pozicija.

Čudesnici su nositelji neobičnih, rijetkih karakteristika i svojstava, kako zbog svoga lica, oblačenja, ponašanja, neobjašnjivih događanja u kojima sudjeluju, tako i zbog riječi koje izgovaraju jer oni su veza sa onostranim, s paralelnim svjetovima, oni su jedinstveni medij, koja spaja nespojivo, živo s neživim, glasno s tihim, lijepo s ružnim, istinito s lažnim, stvarajući svijet za koga ne znamo kome pripada, snu ili javi.

Oni su prikazani sa svim svojim obilježjima u žetokom koloru, doista, plivaju u boji, izgovarajući misteriozne riječi u svojim ritualima.

Ipak, slikar ih ne shvaća suviše ozbiljno, za njega su oni zaigrana djeca svijeta, odraslo neodrasla, veselo nevesela, ozbiljno neozbiljna.

Slikar ne može ipak odoljeti da ih iznova ne oživotvori na platnu ili papiru, ostavljajući budućim generacijama trag o čudesnicima jednoga vremena.

Piše: Miroslav Pelikan
10.12.2023. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno