« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISPRAVAK

Netanyahu: Obama nije katastrofa za Izrael

Jedan je izraelski list prenio riječi anonimne osobe bliske premijeru: ''Moglo bi se reći da je Obama najveća katastrofa za Izrael - strateška katastrofa''

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Benjamin Netanyahu

,

Yedioth Ahronoth

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je odbacio tvrdnju da je američki predsjednik Barack Obama "najveća katastrofa" za Izrael, što su jedne visokotiražne novine objavile kao izraz kojim se poslužila premijeru bliska osoba.

List Yedioth Ahronoth pozvao se na anonimni izvor blizak premijeru. Netanyahu i Obama ne slažu se oko izraelskih naselja na okupiranom teritoriju u Jeruzalemu i okolici.

Analitičari su kao poniženje opisali neupadljiv sastanak Obame i Netanyahua u utorak u Bijeloj kući.

Na naslovnoj stranici Yedioth Ahronoth prenio je riječi anonimne osobe bliske Netanyahuu: "To je pravi problem. Moglo bi se reći da je Obama najveća katastrofa za Izrael - strateška katastrofa".

U priopćenju iz Netanyahuova ureda kaže se: "Premijer izričito odbacuje i osuđuje anonimne navode o predsjedniku Obami koje je jedan list pripisao njemu bliskoj osobi".

"Želim jasno reći da su mi takvi komentari neprihvatljivi. Oni ne dolaze od nekoga tko mene zastupa. Odnosi Izraela i SAD-a saveznički su i temelje se na višegodišnjoj tradiciji".

Ta je izjava poslana novinarima SMS porukom, a za njom su slijedila dva poziva Netanyahuova glasnogovornika koji je provjerio hoće li biti i objavljena, iz čega mediji zaključuju da izraelski čelnik ne želi pojačati napetost u odnosu s Obamom.

Sastanak Obame i Netanyahua u Bijeloj kući održao se bez uobičajenog rukovanja pred kamerama i zajedničke izjave. (hina/metro-portal)

28.03.2010. 16:43:50
Novi komentar
nužno
nužno