« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IZBJEGAVANJE

Netanyahu ne dolazi na Obamin nuklearni summit

Izrael se smatra nedeklariranom nuklearnom silom; nikada nije javno priznao posjedovanje nuklearnog oružja

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Benjamin Netanyahu

,

Izrael SAD

,

nuklearni summit

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je ne sudjelovati na summitu o nuklearnom terorizmu koji se idućeg tjedna održava u Washingtonu, te umjesto toga poslati zamjenika nadležnog za nuklearna pitanja, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Netanyahu je zaključio da neke muslimanske države planiraju otvoriti pitanje izraelskog nuklearnog naoružanja kao jednu od glavnih tema konferencije, rekao je visoki anonimni izvor obaviješten o izraelskoj odluci, prenosi online izdanje lista The Wall Street Journal.

"Turci i Egipćani će iskoristiti priliku da to pretvore u protuizraelsku kampanju", rekao je izvor za WSJ. List u četvrtak navečer nije uspio dobiti komentar egipatskog i turskog veleposlanstva u Washingtonu.

Izrael se smatra nedeklariranom nuklearnom silom jer nikada nije javno priznao posjedovanje nuklearnog oružja, no prema podacima Federacije američkih znanstvenika (FAS), židovska država raspolaže s oko 80 nuklearnih bojevih glava, što je smješta na približno istu razinu s Pakistanom i Indijom, čije arsenale FAS procjenjuje na 70 do 90 bojevih glava.

Netanyahuova odluka da izbjegne summit, na kojem se očekuje sudjelovanje više od 40 šefova država ili vlada, donesena je u vrijeme napetih odnosa između Obamine administracije i izraelske vlade, zbog nastavka židovske kolonizacije, arapskog istočnog Jeruzalema, koja se ispriječila kao glavna prepreka nastavku bliskoistočnog mirovnog procesa.

Michael Hammer, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, kazao je da administracija pozdravlja sudjelovanje zamjenika premijera Dana Meridora, koji će voditi izraelsko izaslanstvo umjesto Netanyahua.

"Izrael je bliski saveznik i mi očekujemo nastavak uske suradnje u pitanjima nuklearne sigurnosti", rekao je Hammer. "To je summit usredotočen na pitanje sigurnosti nuklearnog materijala, usmjeren na to da sudionici poduzmu praktične mjere kako bi osigurali da teroristi ne mogu doći do tog materijala", dodao je.

Prema pisanju izraelskog dnevnog lista Haaretz, očekivalo se da Netanyahu stigne u Washington u ponedjeljak i sudjeluje na tri ili četiri sjednice summita u utorak, prije povratka u Izrael u srijedu.

Haaretz je izvijestio da Egipat i Turska planiraju zahtijevati da Izrael potpiše Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji priječi nedeklariranim nuklearnim silama da pribave nuklearno oružje.

Neke muslimanske zemlje su prigovorile zbog dvostrukih mjerila, kod međunarodnog pritiska na Iran da prekine svoj nuklearni program, dok se Izraelu dopušta da zadrži nuklearni arsenal o kojem se izvješćuje, ističe WSJ. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 09:15:32
Novi komentar
nužno
nužno