« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
BRAVO

Nestlé posadio šumu hrasta lužnjaka

Nestlé udružio snage s Lonjskim poljem i Projektom O2 za održiviju budućnost hrvatskih građana

Nestlé u hvalevrijednoj akciji
Nestlé u hvalevrijednoj akciji (Arhiva)
Više o

Nestle

,

hrast lužnjak

,

pošumljavanje

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, donirala je Parku prirode Lonjsko polje 115 sadnica hrasta lužnjaka i četiri električna romobila. Sadnice zajedno čine pravu malu hrastovu šumu, a svaka zasebno predstavlja po jednog Nestlé zaposlenika u Hrvatskoj. Električni romobili podrška su i podsjetnik kompanije na važnost prelaska na održivije oblike prijevoza.

Nestlé je svjestan svoje uloge u oblikovanju održivije budućnosti planete. Na svim razinama poslovanja ulažemo značajne resurse kako bismo pridonijeli smanjenju otpada, korištenja jednokratne plastike te smanjenju onečišćenja voda. U Hrvatskoj, u sklopu inicijative #BirajZeleno, poduzimamo konkretne korake na putu prema održivosti. Ove smo godine, u partnerstvu s Parkom prirode Lonjsko polje usmjerili pažnju i na smanjenje emisija stakleničkih plinova, koji pridonose globalnom zatopljenju" - kazao je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Kako navode stručnjaci iz Projekta O2, hrast lužnjak važan je za cijeli životinjski svijet u Lonjskom polju i izvor je hrane za mnoge organizme, od kukaca do jelena. Na hrastovom deblu mnoge su životinje pronašle i dom. Orao štekavac, jedna od najvećih ptica Hrvatske, gnijezdi se u visokim krošnjama hrasta, dok u trulim deblima ili u odumrlim dijelovima drveta često možemo pronaći ličinke moćnog jelenka. Samo jedno stablo lužnjaka predstavlja mali ekosustav, pa možemo samo zamisliti što znači jedna šuma ovog drveta.

Ovaj zeleni gorostas raste do 50 metara visine i ima promjer debla do 2,5 metra. Kad govorimo o starosti, hrast postaje još zanimljiviji jer postoje i pojedina stabla stara čak 1500 godina. U trenutku kad posadimo malo stablo od 30 centimetara ili možda žir, možemo očekivati da će ova biljka svjedočiti još mnogim trenucima na Zemlji.

Pošumljavanje svih područja države važno je iz nebrojeno mnogo razloga, a primarni cilj našeg projekta je povećanje i očuvanje šumskih površina za zbrinjavanje CO2 iz atmosfere. Priroda često ima odgovor na većinu naših pitanja, pa tako i na ovo. Biljke su, naime, jedan od najboljih skladišta ugljika iz atmosfere. One pomoću procesa fotosinteze koriste atmosferski ugljik kako bi stvorile hranu za sve svoje procese. Svakim novim projektom pošumljavanja, baš poput ovog, bliže smo ostvarenju naših ciljeva", kazao je Goran Ladišić, suosnivač Projekta O2.

Iz Parka prirode, zahvalili su na podršci kompanije u stvaranju zajedničke zelenije budućnosti za sve građane s područja Lonjskog polja, ali i područja cijele županije.

S veseljem smo prihvatili ovu vrijednu donaciju. Hrast lužnjak preferira podneblja s visokim podzemnim vodama koje su neophodne za njegov opstanak. Zato ne čudi da je to jedna od glavnih vrsta drveća koje nalazimo u Parku prirode Lonjsko polje. Bogatiji smo za preko stotinu novih mladica, a naši posjetitelji odsad na raspolaganju imaju i dodatnu aktivnost prilikom posjeta Parka - obilazak električnim romobilima" - rekla je Marija Kušmiš, ravnateljica Parka prirode Lonjsko polje.

Nestlé nastavlja sa snažnim lokalnim inicijativama, s fokusom na odgovorno ponašanje prema okolišu.

Više informacija pronađite na nestle.hr.

06.04.2022. 18:54:00
Novi komentar
nužno
nužno