« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
afrički masiv

Nestaje vječni snijeg Kilimandžara

Od 1912. potpuno je nestalo 85 posto planinske ledene kape zbog čega će trpjeti milijuni ljudi

(Wikipedia)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

otapanje ledenjaka

,

Kilimandžaro

,

glaciolozi

Bezbroj puta opjevani vječni snijeg na vrhuncima Kilimandžara mogao bi uskoro biti tek uspomena, po posljednjim podacima objavljenima u ponedjeljak koji iznova upozoravaju na globalno zatopljenje.

Ubrzano topljenje planinskih ledenjaka u cijelome svijetu najsigurniji je dokaz porasta temperatura, ocijenili su američki glaciolozi koji su proveli mjerenja na terenu.

Oko 85 posto ledene kape koja je 1912. pokrivala Kilimandžaro, 2007. je potpuno nestalo. A 26 posto leda koji je još 2000. stalno pokrivao vrh tog vulkanskog masiva otopilo se sedam godina poslije, kažu te procjene.

Premda promjene oblačnog pokrova i sve rjeđe sniježne padaline također nose dio odgovornosti, čini se da su ti čimbenici zadnjih desetljeća manje utjecali od porasta žive u termometrima, ocjenjuju stručnjaci.

Glaciolozi ističu da brzo topljenje leda na Kilimandžaru, planini koja je višestruko simbolična, odgovara onome što se događa na planini Keniji, na lancu Rwenzori u Ugandi i s tropskim ledenjacima u Andama, u Južnoj Americi i na Himalaji.

Zbog postupnog topljenja planinskih ledenjaka milijuni ljudi mogli bi trpjeti oskudicu vode, osobito u siromašnim zemljama koje o njima ovise za natapanje polja i za dobivanje vode za piće. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 06:22:47
Novi komentar
nužno
nužno