« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
bez komentara

Nesposobno vodstvo Holding dovelo do rekordnog gubitka

Zagrebački holding bilježi pad dobiti od gotovo 95%, ali svejedno ima novca za sumnjive postupke Uprave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

Zagrebački holding

,

Ivo Čović

Zagrebački holding u prvih šest mjeseci ove godine bilježi drastičan pad investicija, rast rashoda od 14,4% i povećanje zaposlenih za 341, a kooperantima je isplaćeno čak 63% više novaca nego u istom razdoblju lani.

Pritom su prihodi Holdinga narasli za 5,2%, ali su se ukupni rashodi povećali za 14,7% što dovodi do značajnog gubitka za najveće zagrebačko poduzeće.

Naime, polugodišnja dobit iznosi 10 milijuna kuna, odnosno 94,43% manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Ujedno su povećani rashodi za zaposlene, kao i broj zaposlenih, prihodi od prodaje usluga građanima i gospodarstvu stagniraju, a pada i likvidnost.

Da u budućnosti građani ne mogu očekivati bolju situaciju u Holdingu, pokazuje i podatak da će zbog povećanja PDV-a za jedan posto doći do daljnjih znatnih gubitaka. Pošto cijene komunalnih usluga nisu porasle, Holding će sam državi namiriti razliku povećanja poreza.

U takvoj situaciji od vodstva, na čelu s Ivom Čovićem, očekivalo bi se odgovorno poslovanje i pokušaj zaustavljanja pada prihoda te kontrola rashoda. Međutim, u Holdingu na odgovornost čini se niti ne pomišljaju, te se nastavlja s daljnjim nepotrebnim gomilanjem radne snage.

Gradonačelnik je nekoliko puta naglasio da četvrtina radnika u Holdingu predstavlja višak, ali se ipak u prvih šest mjeseci ove godine "moralo" zaposliti još 341 novih ljudi.

Na rashode zaposlenih tako otpada 37,5% ukupnih prihoda, a prosječna neto isplaćena plaća iznosi 6702 kune što je 7,2% više od zagrebačkog prosjeka. Istodobno, kooperantima je isplaćeno 62,2 milijuna, odnosno čak 63% više nego u istom razdoblju lani.

Kako je Holdingu snižen kreditni rejting, u padu su i investicije. Od planiranih 592 milijuna tako je ove godine investirano samo 375 milijuna.

Iz Uprave na porazne podatke o poslovanju za sada nemaju komentara.

16.09.2009. 07:24:58
Novi komentar
nužno
nužno