« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
NOVI GRADSKI ČELNIK

Nesposoban voditi HEP pa mu predali cijeli Holding?

Novi čelni čovjek gradskih poduzeća smatra da će se za dva tjedna uhodati u novoj fotelji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

Ivo Čović

,

Zagrebački holding

Sam Čović istaknuo je kako će vođenje Holdinga biti sličan posao onome kojeg je obnašao, čiju je ulogu preuzeo novi predsjednik Uprave Ivan Mravak, zadužen da HEP izvede iz dugova.

Ivo Čović novi je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga nakon što je na to mjesto ostavku podnio, a gradonačelnik ju spremno prihvatio, bivši šef Slobodan Ljubičić. Zanimljivo, Čović je najavio kako je njegov posao također izbaviti poduzeća iz dugova, a pokušat će to normalnim nastavkom rada svih gradskih poduzeća, podružnica Holdinga.

Holding mora biti nezavisan 

Smatra da Holding treba poslovati nezavisno od politike Gradskog poglavarstva i u tome će ustrajati. Kazao je kako želi da "mogući netransparentan odnos s tzv. politikom bude do kraja razjašnjen" te je istaknuo da će učiniti sve da se Holding isključivo gleda kao gradsko poduzeće, jer postoji pogrešna precepcija da su pojedina poduzeća stranačke ispostave. "Kao što nisu HEP ili Hrvatske šume HDZ-ove ili HSS-ove, tako ni Zagrebački holding nije Bandićev, ni Milanovićev, ni SDP-ov, već je trgovačko društvo Grada Zagreba", kazao je Čović. Vidjet će se koliko će se takav pristup svidjeti upravo onima koji su ga pozvali.

O Slobodanu Ljubičiću je rekao samo kako bi za njega i sve ostale bilo najbolje da na neko vrijeme ode na godišnji odmor, izbjegnuvši odgovoriti smatra li ga ostaviti u svome timu. Čović je rekao da vjeruje izvješćima revizije, koje pokazuju da je Holding poslovao zakonito te da nije bilo kriminalnih radnji.

Za Igora Rađenovića će se naći neko mjesto 

Upitan pak hoće li pozvati Igora Rađenovića da se vrati u Holding, Čović je kazao da će s njim razgovarati oko najboljeg načina njegova angažiranja oko rada u Holdingu. Špekuliralo se kako je baš za njegovo imenovanje inzistirao vrh SDP-a, toliko daleko da je i sam Milanović uvjetovao njegovo imenovanje na tu dužnost. On je takve špekulacije odbacio te je objavio kako ga je u ponedjeljak osobno nazvao gradonačelnik Milan Bandić ponudivši mu poziciju.

Zagrebačke ceste, koje su potpalile vatru u gradskim foteljama, mogle bi već sutra očekivati njegov posjet, a prije nego detaljno ispita slučaj, o pronevjeri ne želi govoriti. Međutim, kazao je kako je njegov stav da je bolje promijeniti poslovnu politiku nego ljude.

Previše zaposlenih, pa privatnici rade posao 'preko žnjore'

Upitan ima li Zagrebački Holding previše zaposlenih, kazao je da je u njemu 11.901 zaposlenik i da je to previše. Naglašavajući da to ne podrazumijeva otpuštanja radnika, Čović je rekao da je jedini kriterij usporedba sa sličnim poduzećima u drugim državama te da je broj zaposlenih u hrvatskim poduzećima alarmantan. Time ostaje pri svojoj politici smanjivanja broja zaposlenih koju je provodio i u bivšoj tvrtki, HEP-u, u čijim se terenskim ispostavama broj ljudi prepolovio, ne otpuštanjima, već odlaskom starijih zaposlenika u mirovinu i smanjivanjem interventnih grupa. Možda bi pravilno bilo tada reći kako se previše zaposlenih nalazi u administraciji, a efikasnost zaposlenika rijetko se provjerava, jer državna su poduzeća sigurno utočište.

Možda je politika smanjenja zaposlenih pravi put, ali je isto tako činjenica i da za poslove koje su prije obavljali njihovi zaposlenici, danas gradske i državne tvrtke plaćaju enormne količine novca privatnim poduzetnicima koji poslove dobivaju prešutnim pravilom – 'preko žnjore'.

Piše: Piše: Danijela Miklec
13.08.2008. 14:52:16
Novi komentar
nužno
nužno