« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
WWF

Nepal je uspio udvostručiti broj tigrova

Tigrovi su najveće mačke na svijetu i na vrhu su hranidbenog lanca u ekosustavima u kojima žive, zbog čega imaju vrlo važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosustava o kojima ovise i druge životinje

Ide im ;)
Ide im ;) (Arhiva)
Više o

WWF

,

Tigrovi

Danas, na Svjetski dan tigrova, objavljeni su rezultati nepalskog Nacionalnog istraživanja tigrova i plijena, koji pokazuju rast broja tigrova u Nepalu za čak 190%. To znači da se broj nepalskih divljih tigrova u najmanju ruku udvostručio i danas je na prostorima Nepala prisutno 355 jedinki tigra. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF čestita Nepalu na udvostručavanju populacije tigrova od 2009. godine i ostvarenju ciljeva određenih inicijativom Tx2 vjerujući da napokon postoji nada u sigurnu budućnost tigrova u Nepalu.

Tigrovi su najveće mačke na svijetu i na vrhu su hranidbenog lanca u ekosustavima u kojima žive, zbog čega imaju vrlo važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosustava o kojima ovise i druge životinje, ali i ljudi. Potrebna su im velika i prostrana staništa na kojima nema ljudi kako bi mogli preživjeti. Jedna od najvećih prijetnji za tigrove je fragmentacija staništa, koja ih tjera na mala područja na kojima nemaju dovoljno hrane, zbog čega dolaze u sukobe s lokalnim stanovništvom. Drugu najveću prijetnju tigrovima predstavljaju krivolov i nezakonita trgovina živim ili mrtvim tigrovima i njihovim dijelovima.

Istraživanje, u koje je bio uključen i WWF-ov nepalski ured, ističe važnost očuvanja i stroge zaštite staništa tigrova, uspostavljanja suradnje s lokalnim zajednicama kako bi im osigurali sigurnu budućnost i proširenje intervencija kojima se osigurava očuvanje tigrova na koridore i staništa izvan postojećih zaštićenih područja.

„Povećanje populacije tigrova u Nepalu izuzetno je postignuće i rezultat kontinuiranog rada tijekom mnogih prošlih godina. Nepal je dokazao da je dostizanje ovakvih ciljeva moguće uz visoke standarde očuvanja te vrste i puno truda. Možemo puno naučiti iz ovog postignuća", poručio je Stuart Chapman iz WWF-ove inicijative Tigers Alive.

Budućnost nepalskih tigrova na velikim područjima je oduvijek izazovna zbog brojnih prijetnji s kojima se suočavaju, ali posljednja procjena pokazuje koliko su važne mjere očuvanja koje je provodila vlada, kao i organizacije diljem svijeta, uključujući WWF. Inicijativa Tx2 započeta je 2010. godine kada su se zemlje u kojima su postojale populacije tigrova sastale na Međunarodnom summitu za očuvanje tigrova u Sankt Peterburgu. Od tada, Nepal je prva zemlja koja je objavila nove podatke o populacijama tigrovima. Predstavnici zemalja s populacijama divljih tigrova sastat će se ponovno u kolovozu kako bi započeli razgovore o obavezama za očuvanje tigrova tijekom sljedećih 12 godina, što je dio Globalnog programa za oporavak tigrova.

„Uspješno ili neuspješno očuvanje ove vrste više je od osiguravanja budućnosti jednoj vrsti - njime se postavlja presedan prema tome kako ćemo promatrati i prioritizirati zdravlje prirode u globalnom razvoju i klimi koja se sve brže mijenja", govori Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

U oporavku tigrova mogu pomoći svi stanovnici svijeta. WWF Adria poziva na simbolično posvajanje ove prekrasne životinje, kojom mjesečnom ili jednokratnom donacijom direktno omogućavate rad na zaštiti tigrova u svijetu - https://bit.ly/3PGYL6F.

29.07.2022. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno