« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NIKAD NIJE DOSADNO

Neobične promjene koje trudnoća čini ženskom tijelu

Za oticanje stopala i bolove u trbuhu već zasigurno znate, ali što je s ostalim promjenama na tijelu, od kojih neke nisu tako očite na prvi pogled?

Fotografija vijesti
Više o

trudnoća

,

trudnice

,

začeće

,

mama i beba

Trudnoća je vrijeme u kojem žensko tijelo prolazi kroz brojne fizičke promjene, od onih relativno poznatih i čestih, poput oticanja stopala, pa sve do onih koji se događaju potpuno „iza kulise", a iznimno su važne za samu trudnoću i porod. Donosimo vam nekoliko najčudnijih stvari koje se događaju vašem tijelu dok ste trudni.

Potpuno novi organ

Kao što već zasigurno znate, beba nije jedina stvar koja raste u sigurnosti vaše utrobe; u ženskom tijelu za potrebe trudnoće izraste i čitav novi organ. Posteljica je jedini privremeni organ u ljudskom tijelu. Počinje rasti oko tjedan dana nakon začeća, nakon što se oplođena jajna stanica učvrsti za zid maternice.

Svrha posteljice ili placente jest da oformi poroznu barijeru između mamine i djetetove krvi. Majčine žile dovode hranjive tvari i kisik do placente, gdje ih onda posebne žilice odnose do pupčane vrpce, i konačno u bebino tijelo. Na isti se način, samo suprotnim putem, fetus rješava otpadnih tvari.

Osim te primarne svrhe, placenta je vrlo važna za izlučivanje hormona estrogena i progesterona, koji su ključni za održavanje zdrave trudnoće te pripremu mliječnih žlijezda za dojenje.

Bole me sve kosti u tijelu

Djetetova glava za vrijeme poroda nekako mora proći kroz inače tvrdu i koščatu zdjelicu. Srećom, tijelo trudnice ima rješenje u rukavu - hormon zvan relaksin. On služi da se olabavi hrskavica koja inače drži kosti zdjelice skupa, što znatno olakšava porod. Nažalost, djelovanje tog hormona nije ograničeno samo na kosti zdjelice, zbog čega mnoge buduće majke osjećaju bolove u zglobovima i leđima kako trudnoća odmiče. Upravo je ovaj hormon i glavni razlog zbog kojeg se ženama povećava broj cipele za vrijeme trudnoće.

Kako sam dospjela ovdje?

Što smo ono pričali? Ah da, trudnoća. Ako je vjerovati jednoj studiji provedenoj 2010. godine, tzv. „trudnički mozak" nije nikakav mit. Za vrijeme drugog i trećeg tromjesječja trudnice postižu znatno lošije rezultate na testovima prostorne memorije od žena koje nisu trudne, pokazalo je istraživanje. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni zbog čega je tomu tako, ali smatraju kako su najvjerojatniji uzrok hormonalne promjene.

Miči taj senf od mene

Imamo jednu lošu vijest: „jutarnja" mučnina je laž. Mučnina praćena povraćanjem nešto je što trudnice pogađa u svako doba dana i noći. Srećom, ova neugodna nuspojava uglavnom potpuno prestaje do 12. tjedna trudnoće. Nitko sa sigurnošću ne može reći što je uzrok tim mučninama, ali jedna studija iz 2008. godine sugerira da je ono reakcija majčinog tijela u svrhu zaštite embrija. Autori studije tvrdi da su najčešći uzrok mučnine jaki mirisi i okusi, što sugerira da tijelo na taj način zapravo želi spriječiti ženu da konzumira potencijalno opasnu hranu.

Prestani me nasmijavati

Ukoliko ste ikad bili trudni ili stajali iza trudnice u redu za toalet, znate o čemu pričamo. Često trčanje na wc sastavni je dio dana prosječne trudnice, a situacija se dodatno pogoršava u posljednjim tjednima trudnoće. Razlog je sasvim logičan. Beba koja raste u vašoj utrobi i postaje sve veća i teža neumorno pritišće vaš mjehur, uretru i zdjelični zid, zbog čega vam i svako malo jače kihanje, kašljanje ili smijanje može prouzročiti nesvjesno curenje urina.

Trudnički sjaj i krvarenje iz nosa

Sav dodatni posao koje vaše tijelo „odrađuje" u trudnoći nužno znači i stvaranje novih krvnih žila, ali i povećanje količine krvi u tijelu. Trudnice u 20. tjednu u svom tijelu imaju čak 50 posto više krvi negoli je to bio slučaj na početku trudnoće. Sva ta dodatna krv može sa sobom donijeti i neke neugodne nuspojave, poput hemoroida, varikoznih vena, krvarenja iz nosa, ali i onaj poznati „trudnički sjaj", koji nastaje kao posljedica pojačane cirkulacije u koži. 

15.01.2012. 21:33:00
Novi komentar
nužno
nužno