« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Nemam osobnih razloga za neobjavu registra branitelja

Ne štititm bilo koga ili bilo što, izjavila je Kosor, ali i naglasila kako je za objavu registra potrebno izmijeniti zakone

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

registar branitelja

,

Jadranka Kosor

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako osobno nema ništa protiv da se objavi Registar hrvatskih branitelja, ali i upozorila kako najprije treba promijeniti zakonsku regulativu.

Novinare je zanimalo hoće li podržati prijedlog novoizabranog predsjednika Ive Josipovića da se objavi Registar hrvatskih branitelja.

"Očekujem da Josipović podrži Vladu i njezina nastojanja da se hrvatski zakoni u potpunosti poštuju. Vjerujem da ćemo tu odlično surađivati budući da smo oboje pravnici", kazala je Kosor i naglasila kako se Registar ne može objaviti dok se ne izmijeni nekoliko zakona.

Registar je popis osobnih podataka i tumačenje koja sam dobila jest da bi za objavu svaki branitelj koji je na popisu morao dati osobno odobrenje, objasnila je premijerka.

"Ti se pravni prijepori moraju razjasniti, a osobno nemam ni jednog razloga za neobjavu, dakle štititi bilo koga ili bilo što. Kad se te pravne stvari razjasne, što se mene tiče, nema nikakvog problema", Jadranka KosorKosor je potvrdila da će se tijekom poslijepodneva sastati s čelnikom bosanskohercegovačkog HDZ-a Ivom Čovićem, a na medijske tvrdnje da će glavna tema razgovora biti izmjene zakona o prebivalištu i boravištu odgovorila je da će se razgovarati o raznim temama.

"Možemo doticati sva pitanja, ali taj je zakon u hrvatskom parlamentu i moramo ga donijeti kako bismo zemlju uredili u punom smislu kao pravnu državu. Mi ne možemo početi uređivati biračke popise, što je otvorena rana desetljećima, ako ne uredimo taj zakon. Dakle, tamo gdje si prijavljen da prebivaš, tamo moraš prebivati i od toga vučeš i sva prava, i točka", kazala je premijerka.

Upitana hoće li doći do smjene Hrvoja Vojkovića s čelnog mjesta Croatia osiguranja nakon što je on izašao iz HSLS-a, kratko je odgovorila "vidjet ćemo". Naglasila je da na čelu takve tvrtke moraju biti "ljudi koji znaju svoj posao", a to mjesto, kao ni bilo koje drugo, ne pripada nekoj od stranaka "ni po kojem pisanom ili nepisanom pravilu", kazala je Kosor.

Na kritike da je skandalozno što se zbog štednje povlači vojska iz vojarni, Kosor je odgovorila kako određene racionalizacije postoje svugdje, jer se, kako je rekla, proračun za ovu godinu radio kao "restriktivan proračun".

"I tu dolazite do apsurda da cijela javnost od vlade traži 'reži, reži, reži', ali kad se izdvoji neki slučaj onda se postavi pitanje - zašto se tu rezalo. Moramo biti dosljedni, ovo je teška godina u kojoj se svi moraju nečega odreći i to je u tom smjeru, ali sasvim sigurno funkcioniranje hrvatske vojske nije ugroženo", naglasila je. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 13:46:23
Novi komentar
nužno
nužno