« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DEUTSCHE WELLE

Nema zemlje koja nije pogođena klimatskim promjenama

Godinu dana nakon fijaska summita u Kopenhagenu na redu je novi u Cancunu - mogu li se očekivati ikakve konkretne promjene?

Nema zemlje koja nije pogođena klimatskim promjenama
Nema zemlje koja nije pogođena klimatskim promjenama (freedigitalphotos.net)
Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

staklenički plinovi

Prije godinu dana u Kopenhagenu nije postignut dogovor o protokolu o očuvanju klime, koji bi zamijenio onaj iz Kyota. Sada su sve oči uprte u meksički Cancun i novu konferenciju, koja počinje u ponedjeljak, 29. studenoga.

''Ne izgleda kao da će se stvar riješiti ove godine jednim udarcem. Ali, idemo korak po korak. I u Cancunu očekujemo konkretne mjere koje će doprinijeti poboljšanju priprema za međunarodni sporazum", rekao je njemački ministar za zaštitu životne sredine Norbert Röttgen nakon sastanka sa šeficom UN-a za pitanja klime Christianom Figueres. Koraci koje oni očekuju u Cancunu su jedinstvo svih u vezi s financiranjem, reduciranjem emisije štetnih plinova i zaštiti šuma.

Političke prepreke

"Vlade bi se u Cancunu morale dogovoriti o mjerama koje bi omogućile prelazak na tehnologije u cilju bolje zaštite šuma. Isto tako bi trebalo, ako je moguće, osnovati jedan zajednički fond za klimu, kako bi se osiguralo dugoročno financiranje. Ne mogu ne primijetiti da još uvijek postoje velike političke prepreke", kaže Christiana Figueres.

Velike razlike su još uvijek između znanstvenih saznanja i političkih ponuda koje se u ovom trenutku nalaze na stolu. Ali sve zemlje slažu se oko dvije stvari. Prva je: nema zemlje koja nije pogođena klimatskim promjenama, a druga: svi moraju dati gas u pregovorima. Jer vrijeme je kratko i prozor za brzu promjenu kursa u borbi s klimatskim promjenama neće ostati dugo otvoren.

Kina kao primjer

Neke zemlje su na nacionalnom planu otišle mnogo dalje nego u pregovorima, tvrdi UN-ova šefica za klimu i dodaje: "Mjere koje pojedine zemlje provode na nacionalnoj razini ostavljaju prostora za nadu. Ne samo da sve više zemalja smanjenje emisije štetnih plinova uzima ozbiljno, već to i provode kroz nacionalnu politiku i zakone."

Prije svih to je Kina koja u svom 12. po redu petogodišnjem planu promovira razvoj obnovljivih energija, a upravo upotrebom obnovljivih energija i ubuduće će ostvarivati gospodarski rast i istovremeno smanjivati emisiju CO2. Čak i neke male zemlje, kao što su Maldivi ili Kostarika, već su razvile planove kako da postanu CO2 neutralne zemlje - a time pokazuju kako je moguće u isto vrijeme povećati gospodarski rast i biti prijatelj klime.

Izvor: Deutsche Welle

27.11.2010. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    27.11.2010. 09:34
    pa naravno glupo je očekivati da vrijeme bude uvijek isto i pogodno i ugodno
  2. avatar
    donhuangenaro
    27.11.2010. 09:57
    smiješno je kako ponavljaju stalno jednu te istu priču... a cjelovita slika im izmiče... u cijelom sunčevom sustavu se događaju klimatske promjene, što ukazuje na 'višu silu'... a dokaz za to su poslale Voyager sonde koje upravo izlaze iz sunčevog sustava...

    naime, sunčev sustav prolazi kroz jako magnetizirani međuzvjezdani oblak (the local fluff) čija je temperatura 6000 stupnjeva celzijusovih (to je toplije od površine Sunca)... i sama NASA je priznala da je moguće da taj oblak utječe na promjenu klime na Zemlji (citiram s njihove stranice: "...possibly affecting terrestrial climate..."

    guglaj: nasa the fluff

    ali ljudi su zla bića i koriste svaku mogućnost da zarade na tuđem neznanju, ignoranciji i gluposti... :-P
Novi komentar
nužno
nužno