« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SABOR

Nema više povlaštenih mirovina za zastupnike

HDZ je, naravno, bio suzdržan, jedino je iskočio Kalmeta koji je javno podržao ukidanje, unatoč bijesnoj Jadranki Kosor

Zastupnici će imati
Zastupnici će imati "samo" 8.800 kn mirovine (FreeDigitalPhotos)
Više o

Damir Kajin

,

Božidar Kalmeta

,

povlaštene mirovine

Hrvatski sabor večeras je većinom glasova (80 za i 12 suzdržanih) donio izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine.

Suzdržani su bili iz redova HDZ-a, dok je među zastupnicima koji su glasovali za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina, bio i zastupnik Damir Kajin.

Pravo na mirovinu zastupnici, suci ustavnog suda i glavni državni revizor ubuduće će ostvarivati kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, što odgovara gospodarskom trenutku u Hrvatskoj.

Osim što se spomenutim dužnosnicima ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu, predloženim se izmjenama ukida i pravo po kojem su dosad imali pravo na najvišu mirovinu, onu iznad 17.000 kuna, koja je dvostruko viša od najveće dopuštene mirovine svih ostalih građana.

Ubuduće će najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika.

Sabor je većinom glasova (75 za, 17 protiv i dva suzdržana) donio i izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, po kojima će Vlada u tvrtkama u kojima država ili jedinice lokalne samouprave imaju vlasništvo moći bez javnog natječaja predlagati članove upravnih tijela i nadzornih odbora.

Također, većinom glasova donesene su i izmjene zakona o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (74 za, 14 protiv i šest suzdržanih), kojima će se smanjiti broj članova uprave kao i izmjene i dopuna zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (73 za, 18 protiv i tri suzdržana) kojima će se na novi način urediti unutarnje ustrojstvo agencije te upravno vijeće i glavni tajnik.

Sabor je većinom glasova, a na prijedlog Kluba zastupnika SDP-a, zaključkom zadužio Vladu RH da uputi Saboru na raspravu i odlučivanje Zakon o faktoringu.

Time je saborsko zasjedanje za danas završeno.

25.01.2012. 21:51:23
Novi komentar
nužno
nužno