« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
jupi

Nema više padanja s bicikla

Tvrtka Gyrobike patentirala je kotač za bicikl koji spriječava da dijete s njega padne dok se uči voziti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

bicikli

,

vožnja biciklom

,

gyrowheel

,

gyrobike

Sjećate li se dana kad ste prvi put sjeli na bicikl i pokušavali napraviti koji krug? I roditelja koji su u strahu da ne padnete trčkarali oko vas?

Uskoro do takvih situacija neće više dolaziti ako je vjerovati jednoj tvrtci koja je proizvela specijalni prednji kotač za bicikl koji reagira na prvi znak naginjanja i mogućnosti pada te vraća vozilo u ravnotežu.

Ovaj kotač bi mogao vrlo lako zamijeniti dosadašnje stabilizatore i pomoćne kotače koji su se koristili za učenje vožnje biciklom.

Gyrowheel sustav rezultat je dugog niza godina istraživanja američke tvrtke Gyrobike i već bi se idućeg ljeta mogao naći u trgovinama diljem svijeta.

Daniella Reichstetter, izvršna direktorica tvrtke, kaže da je ovaj kotač jedini proizvod te vrste i da će promijeniti način na koji ljudi uče voziti bicikl.

Gyrowheel sustav ima tri stabilizacijske postavke i one se mogu podešavati ovisno o napretku vozača učenika.

Kotač izgleda jednako bilo kojem drugom kotaču za bicikl, ali umjesto žica na felgi ima kružno kućište koje pokriva samostalni rotirajući disk pogonjen baterijom koja se može puniti.

Kad se uključi, taj disk ubrzava neovisno o okretanju kotača. Kako se disk okreće vrlo brzo, stvara se sila koja drži čitav kotač uspravnim. Tako u slučaju da se kotač previše nagne, disk djeluje u suprotnom smjeru od naginjanja održavajući bicikl u ravnoteži.

Kada se Gyrowheel isključi, bicikl postaje sasvim običnim vozilom čije sposobnosti svi vrlo dobro poznajemo.

Iz tvrtke kažu da djeca mogu naučiti voziti bicikl za sat vremena.

Gyrowheel košta oko 60 funti.

19.10.2009. 12:22:19
Novi komentar
nužno
nužno